Aktuelnosti Višegrad

“Lutanjem sam pronašao svoj put”

Slavko-atelje

Život na relaciji između Višegrada i Beograda za njega je jedini način da ode i ostane. Jedini način da opstane i uspije u onome što je odabrao za svoj životni put. Nikad nije odustao u namjeri da se ostvari kao slikar iako ga je životni put često vodio u drugom smjeru. U razgovoru za Karike, Slavko Tuševljak, višegradski slikar, govori o svojoj prvoj izložbi u rodnom gradu, burnim devedesetim, novom početku i borbi da se ostvari kao umjetnik.

-Nakon osam godina aktivnog rada i bavljenja slikarstvom odlučio sam se za svoju prvu samostalnu izložbu. Nazvao sam je „Lutanje“ iz više razloga. Život me je vodio na različita mjesta, odlazio sam i vraćao se. Lutao sam i kroz razne stilove slikarstva, od renesanse do klasičnog slikarstva, jer se nisam mogao vezati niti za jedan, već ih sve spojiti u sebi svojstven stil. Kako to i dolikuje, red je da ona prva bude u rodnom gradu. Motivi na mojim slikama vezuju se za Višegrad, višegradsku ćupriju kao i vrijeme u kome ona traje. A mora se priznati da je ta ista ćuprija mnogo toga preživjela i vidjela, ističe Tuševljak.

Slavko Tuševljak: Nadam se da će BiH pružiti šansu ljudima da ostanu tu

Nije slučajnost zašto je Tuševljak izabrao prostor srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ za svoju prvu izložbu. Za ovu ustanovu kaže da je jedino mjesto u gradu koje je depolitizovano, gdje su još uvijek svi jednaki i gdje se bez bilo kakvog uticaja može djelovati i iskazati svoje mišljenje.

-Cilj moje izložbe nije čisto reprezentativnog karaktera. Moja želja je bila da se odužim svom gradu, svojoj školi gdje sam na časovima likovnog zavolio slikarstvo. Moram reći da je ovo prva autorska izložba slika jednog višegradskog slikara nakon skoro deset godina, rekao je Tuševljak.

Međutim, put do uspjeha za Slavka nije bilo lak. Davne 1997. Završio je srednju školu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka naredne godine. Baš kada je planirao da ostvari svoj san i upiše se na likovnu akademiju u Beogradu počelo je bombardovanje.

-Te 1999. godine ništa nije slutilo šta de se dogoditi. Baš onda kada sam očekivao da ću svoj život promijeniti iz korijena desile su se nemile scene u Srbiji. Bio je to veoma težak period za mene. Sestra je već studirala medicinu i nije bilo lako izdvojiti sredstva za još jednog studenta u porodici, govori Tuševljak. Neko vrijeme je radio u Beogradu različite poslove nakon čega se vratio u Višegrad. Imao je želju upisati akademiju u Sarajevu, ali međunacionalne podjele su ga ponovo udaljile od ostvarenja snova.

-Deset godina je prošlo od tada kada sam ponovo 2009. godine počeo aktivno da slikam. Posvetio sam se maksimalno radu i učenju. Upisao sam Pravni fakultet u Istočnom Sarajevu. Napredo sam učio i slikao, nekada i po dvanaest sati. Uz poneki savjet nekog od iskusnih slikara, većinu znanja sam usvojio sam, čitajući, istražujući, pomalo kradući zanat od poznatih slikara, usavršio sam neki, nazvao bih ga, svoj jedinstveni stil, ističe Tuševljak.

Kao osnovac zavolio je crtanje. Grafitna olovka i prazan papir, karton, kutija, omot, bili su njegovo platno. Iako se posvetio slikarstvu, crtanje nije zaboravio. Kako sam kaže, to mu dođe kao odmor, kao igra. U svom porodičnom domu formirao je mali atelje u kome stvara.

-Bez obzira na sve nedaće, mlad čovjek mora da nađe način da kanališe svoju energiju, čak i onu negativnu da pretvori u nešto dobro. Dosta toga i dobrog i lošeg sam prošao u životu, mnoge nedaće, neostvarene želje ipak sam uspio da prebrodim i kroz svoje slike pretvorim u nešto dobro i pozitivno, rekao je Tuševljak.

Nije odustao niti se predao. Za mlade u BiH kaže da su istinski heroji. Iako je odlučio da živi na relaciji između Višegrada i Beograda, tvrdi kako se ovdje može živjeti i opstati.

-Prilike se ovdje rijetko ukazuju, posebno za

nekoga ko se bavi umjetnošću. Mišljenja sam da mladi u BiH bez obzira na sve moraju više raditi na sebi, učiti, truditi se i vjerovati da će se šansa ukazati. Ovo tvrdim jer sam toliko toga prošao, naišao na nerazumijevanje, posebno u maloj sredini u kojoj sam odrastao, ali ipak sam znao da će se jednoga dana sve promjeniti, sa sigurnošću ističe Tuševljak.

Slavkove slike krase zidove mnogih domova širom BiH, Srbije i drugih zemalja. U posljednje vrijeme dobio je ponude da svoje radove izlaže u brojnim gradovima u BiH, Srbiji i SAD. On je svoj put izabrao i dalje povratka nema. Isto je poručio i mladima širom BiH. Borite se. Istrajaćete!

karike.ba – Miroslav Šimšić