Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Lovci apeluju: Spriječimo požare, zaštitimo prirodu i divljač

Lovci apeluju: Spriječimo požare, zaštitimo prirodu i divljač

20210227175129_648631

 

Dolazak proljeća i toplijeg vremena, na našim prostorima intenzivira aktivnosti na pripremi poljoprivrednih parcela za predstojeću sezonu, koje nažalost u velikom broju slučajeva podrazumijevaju krčenje, sakupljanje i paljenje prošlogodišnje suve vegetacije i korova.

Veoma često ovo paljenje korova izmiče kontroli te dovodi do požara koji sa poljoprivrednih površina prelaze na okolne živice i šumske površine, gdje se vatrena stihija zaustavlja tek nakon intervencije vatrogasaca, ostavljajući za sobom pustoš i nemjerljive štete na vegetaciji, zemljištu i fauni.

 

 

Stoga su iz Lovačkog saveza Republike Srpske apelovali na odgovornost uz upozorenje da vatra uništava jazbine, gnijezda, izvore hrane, skrovišta za divljač, a često i podmladak ali i odrasle jedinke koje nisu uspjele na vrijeme pobjeći.

“Sve ovo dovodi da kraćih i dužih migracija divljači sa opožarenog područja, pa čak i do dužeg nestanka pojedinih, teritorijalno vjernih vrsta. U požarima najviše štete trpe sitne vrste divljači (zec, fazan, jarebice, i dr.). Istovremeno, usljed požara u šumama dolazi i do sagorijevanja humusnog sloja na ovim često plitkim zemljištima, čime se umanjuje mogućnost uspješne regeneracije ovih područja. Nagorjela stabla, postaju potencijalna žarišta za gradacije raznih insekata. Formiranje novog biljnog pokrivača na požarištima je prirodni proces koji se naziva sukcesija vegetacije, i čije trajanje se mjeri desetinama i stotinama godina”, navode iz Lovačkog saveza Srpske.

 

 

Dodaju da sve navedeno jasno ukazuje na obim direktnih i indirektnih šteta nastalih od požara, a koji se direktno manifestuju na lovno gazdovanje cjelokupnim fondom divljači.

“U cilju zaštite prirode, divljači i njenog staništa, Lovački savez Republike Sprske apeluje na sve lovce da daju svoj doprinos sprečavanju izbijanja požara, ali i učestuvuju u njegovom gašenju ukoliko do istog i dođe”, zaključili su.

nezavisne.com

 

Check Also

175601

Od ponedjeljka svi osnovci u školskim klupama (VIDEO)

  Republički štab za vanredne situaciji donio je danas odluku da se od ponedjeljka učenici …

Powered by Master Media (TM)