Aktuelnosti VišegradRegion

LjEPOTE PODUNAVLjA VLADIMIRA MARKOVIĆA PREDSTAVLjENE U BUDIMPEŠTI

markovic
BUDIMPEŠTA – U sklopu Nedelje dizajna u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti, u utorak 10. oktobra, u Srpskom kulturnom centru (Szerb Kulturális Központ) otvorena je izložba umjetnika Vladimira Markovića, porijeklom iz Višegrada.

Izložba pod nazivom Vlado Marković: RE:START: Život Podunavlja u beskonačnoj petlji, za posjetioce će biti otvorena do 24. oktobra u periodu od 14 do 18 časova.

Mladom umjetniku bila je želja da prikaže pejzaže Podunavlja i Dunava, u kojima on neizmjerno uživa. Materijal za izložbu je sniman tokom tri godine a same pripreme za nju, izrada radova i formiranje postavke, trajale su četiri mjeseca.

[ads1]

„Da bi se ta priroda mogla adekvatno prikazati koristio sam novu vizuelnu formu pod nazivom sinemagraf, koju odlikuje prisustvo dinamike i pokreta, ali odsustvo radnje. Izborom takve forme, želio sam da natjeram publiku da zastane na trenutak pred jednim pejzažom i pusti misli da odlutaju“, izjavio je Marković.

Ovo je njegova prva izložba nakon završene Akademije umjetnosti u Beogradu. Nakon otvaranja, autor ističe da je veoma zadovoljan reakcijama publike koja je posjetila izložbu.

„Posebno sam zadovoljan zainteresovanošću publike koja je sa velikom pažnjom pregledavala izložene radove. Posmatrao sam ih i zapazio da je malo ko „protrčao“ kroz galeriju, publika je u percepciju radova investirala svoje vrijeme i to me posebno raduje“, kaže Marković.

U glavi ovog umjetnika već se rađaju ideje za novu izložbu u kojoj će biti predstavljena nova serija sinemagrafa, snimljena na interesantnijim prirodnim lokalitetima.

[ads2]
„Dobio sam poziv da sljedeće godine učestvujem na foto-safariju koji organizuje uprava Nacionalnog parka „Tara“, pa se možda rijeka Drina nađe na nekom od mojih novih radova,“ dodao je umjetnik.

Da li će Višegrađani u skorije vrijeme vidjeti njegove radove, Marković vjeruje da će biti prilike.

„Višegrad je sada grad koji je mnogo življi i dosta je pominjan na umjetničkoj sceni, tako da mu to daje status veoma interesantne lokacije. Moj odgovor je „nadam se“, mada to ne zavisi samo od mene“, rekao je on.

Foto: Sofia and Edd Carlile

M.T.visegradskevijesti.com