Zanimljivosti

Ljekovite biljke koje mozete uzgajati u svome domu

menta3-300x225

Biljke vrlo lako možemo uzgajati u svome domu.

Ne treba vam puno prostora, a uvijek cete ih imati svježe za jelo ili piće koje pripremate. Prednost je i što cete proci jeftinije. Donosimo vam listu 10 ljekovitih biljaka koje možete i treba uzgajati u svome domu.

Bosiljak

Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja koja mocno djeluju kao antioksidans, protuupalno i antibakterijski. Bosiljak je također dobar izvor željeza i vitamina A. Dodajite ga salatama.

Žalfija

Kadulja pozitivno djeluje kod upala i mikroba, a ima i pozitivan učinak na hipertenziju i dijabetes. Pomaže u čišćenju krvi, pa čak iu prevenciji Alzheimerove bolesti.

 

[ads1]

 

Kiselica

Ova biljka je fantastična za svakoga tko se liječi od raka. Ima diuretsko svojstvo i može se koristiti da odstrani višak tekućine iz organizma, te ojačati urinarni trakt i bubrege. Listovi su jako bogati vitaminom C. Listovi veličine zalogaja su odlični za dodatak salatama jer daju kiselkast okus kao limun, ali ih možete dodati i juhama i umacima. Za uzgoj kiselice potrebna je vlažna, ali dobro isušena blagokisela zemlja. Raste na mjestima s malo sunca i djelomično u sjeni. Na toplom se nece dobro razviti i rasti.

Korijander

Korijander pomaže jetri u procesu čišćenja organizma od teških metala. Možete ga dodavati u salate, sokove i smutije.

Pastirska iglica

Krvnica djeluje tako što ojačava imunitet i pruža mogucnost regeneracije organizma. Ima jedinstvenu mogucnost oksidacije stanica što je čini još jednom od biljaka odličnih u liječenju od karcinoma. Pripremajte ovu biljku kao čaj od svježeg bilja.

Matičnjak

Odličan je dodatak salatama. Ova biljka smanjuje živčanu napetost i anskioznost, poboljšava san i ubrzava proces izlječenja prehlada.

Peršun

Peršin je odličan za poboljšanje imuniteta, pomaže u oslobađanju viška tekućine u organizmu, liječi živčani sustav i kosti. Također učinkovito odstranjuje zadah iz usta.

 

[ads2]

 

Ružmarin

Ružmarin sadrži dvije kiseline koje su dobri antioksidansi i djeluju prtivupalno. Bogat je vitaminom E. Dodavanjem ružmarina u gotovo jelo, smanjicete kancerogene (tvari koje izravno utičnu na razvoj tumora). Ruzmarin je višegodišnja biljka, pa mu odgovara suho zemljište.

Menta

Ovo je vrlo mnogostrana biljka. Koristiti se može u salatama, smutijima, sokovima, desertima itd.. Nana je odlična za probavu i kao osvježivač daha. Ona munjevito brzo raste, pa je uvijek odvojite od ostalih biljaka koje uzgajate.

Majčina dušica

Sadrži vitamine A, B, C, a od minerala kalcij, kalij, magnezij i željezo. Veoma mocno djeluje na probavni sustav. Odličan je čaj od ove biljke.

 

narodnilijek.com