Aktuelnosti RS

Lekovi u BiH jeftiniji od sledećeg meseca

EEyktkqTURBXy9hYTIxOGZmMTYwYTBhNTk2ODVmNjUyZDQ1NGM4ZmFiZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Građani Bosne i Hercegovine od narednog meseca kupovaće jeftinije lekove, potvrđeno je iz Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH.

– Agencija će 7. maja objaviti maksimalne veleprodajne cene lijekova. Očekujemo da bi od druge polovine maja pa nadalje mogle da se osete prvi efekti primene Pravilnika o maksimalnim cenama lekova – rekla je Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lekove BiH, piše Avaz.ba.

Procene su da su pacijenti do sada na lekove godišnje trošili pola milijarde maraka, a od maja će, prema procenama Agencije, ti troškovi biti skresani za oko deset odsto. To znači da će u kućnim budžetima ostati ukupno pedesetak miliona maraka.

Agencija se vodila potrebom da novim Pravilnikom cene lekova donekle poravna s onim u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Podsećamo, građani BiH su godinama plaćali skuplje lekove u odnosu na pacijente iz zemalja okruženja.

U BiH PDV na sve robe, pa tako i na lekove, obračunava se po stopi od 17 odsto, dok se u Srbiji medikamenti oporezuju po stopi od osam, u Hrvatskoj od pet, a u Sloveniji od 8,5 posto. Sada, za većinu lekova u BiH maksimalna veleprodajna cena neće biti viša od 90 odsto prosečne cene leka u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Tubić je podsetila i da je sredinom januara ove godine na snagu stupio novi Pravilnik o načinu kontrole cena, načinu oblikovanja cena i načinu izveštavanja o cenama lekova u našoj zemlji. Međutim, predviđeno je da njegova primena počne od dana godišnjeg izračuna, a to je bio 6. mart, prvi ponedeljak u tom mesecu.

– Od tog dana počeo je teći rok od 60 dana koji je dat veletrgovcima da usklade cene s onim određenim novim Pravilnikom – navodi Tubić.

blic.rs / avaz.ba