Zanimljivosti

Lada Vesta među sto najpopularnijih automobila u Evropi

Lada-Vesta-HU-17

Sedan Lada Vesta na osnovu prodaje na evropskom tržištu u prvih šest meseci ove godine ušao je u sto najpopularnijih modela i pretekao Hyundai Solaris.

Na osnovu rezultata prodaje na evropskom tržištu u prvih šest meseci ove godine putnički automobil Lada Vesta uvršten je u sto najpopularnijih modela, zauzevši 87. mesto na rang listi i pretekavši ne samo premijum modele nego i Hyundai Solaris.

Sa 34.999 prodatih primeraka Lada Vesta neznatno zaostaje za modelom Peugeot 108 (35.196), ali je zato bolje prodavana od modela Audi Q5 (34.814) ili Range Rover Evoque (34.777). Na pomenutoj rang-listi Hyundai Solaris nalazi se na 93. mestu sa 32.798 prodatih avtomobila.

Takva situacija može da izaziva čuđenje. Međutim, važno je da se uzme u obzir sledeće: stručnjaci agencije Focus2Move u evropsko tržšte tradicionalno ubrajaju ne samo stari kontinent, nego i Rusiju, Tursku, Ukrajinu, Belorusiju, Moldaviju i druge zemlje. Ako se iz obima prodaje modela Lada Vesti oduzmu pokazatelji prodaje na domaćem ruskom tržištu (34.595), dobija se izvozna isporuka ruskog sedana od svega 404 automobila. Hyundai Solaris se u Evropu uopšte ne isporučuje.

Po popularnosti već 11 godinu zaredom prednjači Volkswagen Golf. Istina, zbog promene generacije i svih skandala oko nemačke marke u periodu od januara do juna prodaja je opala za 11 odsto na 279.370 automobila. Na drugom mestu nalazi se još jedan Volkswagen, kompaktni hečbek Polo, čija je prodaja porasla za 1,1 odsto i iznosi 205.213 vozila.

Kako prenose ruski mediji jedini novajlija među prvih sto je kompaktni krosover Toyota CH-R, čija je prodaja počela ove godine.

On je vrlo brzo postao popularan i zauzeo 54. mesto sa 50.429 prodatih modela.
Ruska reč

netauto.rs