Aktuelnosti Višegrad

KRSTIĆI PRAVE RAJ ZA SEBE I VARDIŠTANE

RADOSLAV-KRSTIC
VIŠEGRAD – Vardište kod Višegrada je primjer mjesta u koje se vraćaju mnogi koji su iz njega otišli ili penzionerske dane provode u selu svog rođenja.

Oni imućniji se trude da dio svog imetka ulažu u projekte i građevine koje će služiti na dobrobit svih građana ove višegradske mjesne zajednice.

Jedan od njih je i Vojkan Krstić iz Beograda koji kao i njegov otac Radoslav u Vardištu, pored rijeke Crni Rzav, pravi raj za svačiju i svoju dušu.

„Odlučili smo da ovo bajkovito mjesto pretvorimo u prostor za odmor, uživanje, druženje, ljudske razgovore i generacijama Vardištana poslije nas ostavimo nešto što će ih na nas posjećati, „ kaže Radoslav Krstić.

Pažnju privlači renovrana kuća na dvije vode, na kojoj je starini udahnut duh novog vremena.

„Kuća je bila oronula i sklona da se pretvori u gomilu drveta i kamena. Vidite zid podruma je oplemenjen kamenim pločama iz Međeđe, a sprat i potkrovlje su dobili novi izgled. Ovi neobični ukrasi su ustvari komadi drveta odrezani od starih šljiva, topola i hrasta“, objašnjava Krstić.

I boja fasade je neobična ali se uklapa u ukupan ambijent.

Krstići su pored ove započeli gradnju još jedne kuće od drveta sa prostranim ograđenim dvorištem

„ Ovo je sad kuća za odmor članova naše familije i poslovnih prijatelja i drugih gostiju kojima se dopadne naše mjesto“, veli Krstić.

Od stare kuće prema brdu izgrađena je diskretno osvjetljena staza prema hladnjaku i vidikovcu odakle se najljepše vidi Rzav i sela na njegovoj lijevoj obali.

Ovi vrijedni domaćini su očistili put Donje – Gornje Vardište, ofarbali metalnu konstukciju mosta na Rzavu a namjeravaju i da rekonstruišu staru vodenicu.

„Na ovom rasčišćenom terenu pored rijeke izgradićemo veliki bazen koji će biti otvorenog tipa sa besplatnim ulazom za sve građane ove mjesne zajednice i višegradske opštine“, dodaje Krstić.

Na gradilištu ovih vrijednih ljudi angažovano je i do 15 mještana kojima se pruža prilika da dobro zarade.

Sve što je dosad urađeno na imanju Krstića je stvoreno za samo mjesec dana. Oni kažu da će svi planirani objekti sa bezenom i uređenjem obale Rzava biti završeni do početka ljeta iduće godine kad je planirano njihovo svečano otvaranje.

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com