IzdvajamoTurističke destinacije

Krstarenje Perućcem do Višegrada

unnamed

 

Najdublji i najimpresivniji deo kanjona Drina je izgradila između Bajine Bašte i Višegrada, usecajući se u padine planina Zvijezde i Sušice u dužini od 38 km, gde je u pojedinim delovima kanjon dubok i preko hiljadu metara. Kanjon je usečen u masivnim i ređe slojevitim srednjetrijaskim krečnjacima. Strane kanjona su vrlo strme sa brojnim točilima i siparima, obrasle šumskom i žbunastom vegetatijom,ali se često javljaju vertikalne, gole stenovite litice.

 

[ads1]

 

 

Kanjon Drine i kanjoni njenih pritoka predstavljaju mesta u kojima su zahvaljujući specifičnim mikroklimatskim uslovima utočište našle retke biljne vrste zaostale iz daleke prošlosti. Najpoznatija je Pančićeva omorika vrsta četinara koja se prirodno javlja samo na ovom području, a šumovite litice i pećine u kanjonu pružaju idealno utočište mrkom medvedu. U vrletima kanjona nastanjene su i brojne divokoze koje se spuštaju i do nadmorske visine od svega 300 metara što predstavlja svetski fenomen. Takođe, na liticama kanjona Drine se gnezdi suri orao.
Izgradnjom brane kod Perućca, najniži delovi kanjona su potopljeni i pretvoreni u Perućačko jezero, koje se prostire do Višegrada i do kojeg je organizovano krstarenje brodom.

Na plovidbi dugačkoj 52 km uživaćete u lepoti prirode, u staništima biljnih i životinjskih vrsta Nacionalnog parka Tara, ušću reke Žepe u reku Drinu, proći ćete kroz najuži deo kanjona, kroz kamp Stari Brod, pored manjih potoka i rečica i srednjovekovnih utvrđenja.

Foto: taratouts.rs

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

 

[ads2]