Zanimljivosti

Kolima do Lutrakija – sve za udoban put u Grčku

med_thumb_1491127716-Lutrakija17-00

Putovanje automobilom na more nekada može biti zahtevno. Predstavljamo putovanje na sve popularniju destinaciju za letoovanje u Grčkoj. Kako doći u Lutraki automobilom, koliko put optrilike može da košta, gde da natočite gorivo i koliko je vremena potrebno.

O Lutrakiju

Lutraki je primorsko mesto u kontinentalnom delu Grčke koje se nalazi 80 kilometara zapadno od Atine. Smešteno je u podnožju planine Gerania i oduvek je predstavljao važnu spojnicu između Peleponeza i Atine. Lutraki ima dovoljno atrakcija da zadovolji potrebe svih posetioca. Od umilnih plaža na kojima ćete pronaći harmoniju pa sve do jednog od najvećih kazina u Evropi. On je poznat i kao banjska destinacija a voda koja ovde izvire je poznat brend flaširane vode u Grčkoj.

Lutraki plaža
Upravo je ova savršena kombinacija aktivnog i laganog odmora razlog zašto je letovanje u Lutrakiju na Peloponezu toliko popularno poslednjih godina gde sezona traje tokom cele godine. Ako i vi planirate da provedete odmor u Lutrakiju, evo kako automobilom doći do Lutrakija.
Put od Srbije automobilom do Lutrakija

Ako planirate da putovanje obavite sopstvenim automobilom potrebno vam je:

●    Međunarodno putno zdravstveno osiguranje;
●    Saobraćajna dozvola;
●    Zeleni karton (Obavezan za ulazak na teritoriju republike Makedonije);
●    Ovlašćenje (ukoliko niste vlasnik vozila kojim putujete);
●    Međunarodna vozačka dozvola više nije potrebna u Grčkoj kao ni za vožnju kroz Makedoniju (ovo su najsvežije informacije koje su postale aktuelne od prošle jeseni).

Potez od Beograda do Lutrakija obuvhata 1.175 km ako planirate da putujete preko Makedonije putem A1 i E-75, dok bi putovanjem preko Bugarske do Grčke prešli 1.251 km. Očigledno, bliži put je preko Makedonije, i to je ruta koje bi trebalo da se držite.
Računajte da vam treba oko 400 km dok ne pređete granicu Makedonije, što znači da ne punite rezervoar više nego što vam treba da biste prevalili ovaj put jer je gorivo u Makedoniji i do 50 dinara jeftinije. Pre nego što uopšte krenete znajte da će vam trebati najmanje 13 sati. To nije kratak put i obavezno proverite stanje automobila pre nego što krenete, ne želite da ostanete na milost i nemilost lokalnih automehaničara, pogotovo u stranoj državi (tada znaju da nemate drugi izbor). Iako ste se uverili u sigurnost automobila, budite spremni na iznenađenja i ponesite sve što bi vam trebalo u vanrednoj situaciji (minimum alata, baterije, dosta vode, hranu…). Nakon dva i po sata vožnje trebalo bi da ste kod Niša, napravite kratku pauzu da protegnete noge, isto bi trebalo da radite nakon svakih 2 i po sata vožnje. Zapamtite, sigurnost na prvom mestu, nemojte da žrtvujete tih pola sata vremena za odmor kako biste brže došli.

Prolazak kroz Makedoniju

Očekujte da provedete oko pola sata na granici sa Makedonijom, kao što smo rekli, nakon prolaska granice svratite na prvu pumpu kako biste napunili rezervoar, čeka vas nešto više od 700 kilometara puta.
Putevi u Makedoniji su u dobrom stanju, samo obratite pažnju na ograničenje brzine. Policajci vole da zaustavljaju naše vozače. Put kroz Makedoniju je kratak i dug je oko 160 km, relativno brzo ćete stići do Grčke granice gde se u proseku čeka pola sata. Pre izlaska iz Makedonije, dopunite rezervoar.

Put od Grčke granice do Lutrakija

Kada prođete granicu držite se puta E-75 dok ne stignete do Thive, zatim nastavite putem E-962 dok se ne uključite na put E-94. Kretaćete se duž ovog puta narednih 50tak kilometara dok ne stignete do isključenja za Lutraki.
Koliko bi ovakav put koštao.

Pre svega krenućemo sa kalkulacijom uračunavanjem fiksnih troškova, a to su putarine. Ako se vozite putničkim automobilom na teritoriji Srbije ćete platiti putarinu u iznosu od 920 dinara, 730 kod Niša i 190 kod Leskovca. U Makedoniji se putarina plaća na tri naplatne rampe i iznosi oko 4,5 evra. U Grčkoj će vas putarine do Lutrakija koštati oko 30 evra. Znači, trošak za putarinu bi trebalo da iznosi oko 40 evra. Druga i najveća stavka je gorivo, u zavisnosi od potrošnje ukupan trošak će varirati. Hajde da kažemo da je prosečna potrošnja 8 l na 100 km na otvorenom putu. Deonica puta u Srbiji iznosi 400km, to je oko 5.000 dinara. Ako za ostatak puta, koji iznosi nešto više od 750 kilometara, gorivo sipate u Makedoniji to bi vas koštalo po litru oko 105 dinara za dizel i 130 za benzin, što bi za benzin iznosilo oko 7.800 dinara. Najveći deo troška je oko 12.800 dinara, nešto više od 100 evra. Dodajmo na to iznos putarine od 40 evra i usputne troškove. Znači da bi minimum koji bi trebalo da izdvojite iznosio 150 evra.

Želimo vam srećan put, sjajan odmor i da mislite o bezbednosti tokom vožnje.

netauto.rs