Zanimljivosti

Kesten – Kralj jeseni

kesten-kralj-jeseni

I voće je i plod šume, i hranjiv je i dijetalan, i sladak i slan, i desert i glavno jelo… Hranjiv je i ljekovit, mirisan i ukusan; za djecu i odrasle, sportaše i bolesnike… On je kesten, kralj jeseni

Kad ga kupujete izaberite veće, sjajne plodove neoštećene ljuske, a ima li šuplji zvuk kad ga protresete, znači da nije zdrav

Poput kameleona, prilagođava se svemu, i paše i uz slane i uz slatke namirnice. Sve, baš sve možete pripremiti od njega – od juha i umaka koje ćete poslužiti uz divljač, preko glavnih jela do salata i deserata. Poširajte ga, pirjajte, kuhajte i pecite, samog ili u kombinaciji s drugim namirnicama, a isprobajte ga i kao nadjev pečenoj purici. A pečenog ga možete osušiti i samljeti u brašno, od kojeg ćete napraviti slastan kruh i slastice, u kojima osobito uživaju Talijani, Španjolci i Francuzi.

Ljekovita svojstva kestena

– Čaj od lista kestena (Castaneae folium) u narodnoj se medicini upotrebljava prilikom hripavca, bronhitisa, astme i općenito tegoba s dišnim sustavom.

– Kora i drvo kestena koriste se kao adstringensi, zbog bogatstva taninima.

– Kako drvo kestena kasno cvjeta, odlična je ispaša za pčele, u to doba jedini izvor peludi i nektara. Kestenov med je vrlo ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji.

– Divlji kesten se, zbog svojih ljekovitih sastojaka (flavonoidi, kumarini, saponozidi), koristi u proizvodnji farmaceutskih pripravaka – za pomoć kod oštećenih kapilara i varikoznih vena, hemoroida, tromboflebitisa.

[ads1]

Nutritivna svojstva

– Plod kestena spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 44 grama su ugljikohidrati.

– Iz kategorije je suhog voća, ali manje kaloričan; oko 100 g kestena sadrži oko 200 kcal, a predstavlja nutritivno visokovrijedan i zasitan obrok.

– Kako je glavni sastojak škrob, oko 44% u sirovom plodu, dobro se probavlja.

– Zbog velike energetske vrijednosti, koju također duguje škrobu, ako se izlažete tjelesnim naporima ili bavite sportom, uvrstite ga obavezno na jelovnik.

– Obiluje kalijem, a istodobno je siromašan natrijem, zbog čega je nezaobilazan u prehrani osoba s krvožilnim i bubrežnim oboljenjima.

– Odličan je izvor željeza, stoga i saveznik u borbi protiv anemije.

– Iako je probavljiv te se preporuča i onima koji boluju od gastrointestinalnih tegoba i bolesti probavnog trakta.

– Ima visok postotak škroba, proteina, vitamina i mineralnih soli, a mali masti.

– Nadoknađuje istrošene energetske zalihe u tijelu, osigurava unos visokovrijednih minerala, daje snagu i čvrstoću mišićima te jača imunitet.

[ads2]

Sve o kestenu

– Kesten je voćka, ali i šumsko drvo, u srodstvu s bukvom i hrastom, s bujnom, velikom krošnjom, naraste do 25 m, a živi i više od pet stoljeća.

– Iz pradomovine Grčke proširio se po južnoj Europi i Sredozemlju. U Hrvatskoj ga najviše ima po obroncima Učke i okolici Lovrana i Opatije, a lovranski maruni smatraju se najukusnijima.

– Prema arheološkim nalazima, jedna je od prvih namirnica koju je čovjek jeo.

– Procvjeta početkom lipnja, a plodovi dozrijevaju početkom listopada.

– Kestenov plod je crven-kasto-smeđe boje, a raste u bodljikavoj košuljici koja se raspukne kad plod sazrije.

– Ima ih više od stotinu vrsta: pitomih – jestivih, i divljih – nejestivih.

 

narodnilijek.com