Aktuelnosti Višegrad

KARCINOM DOJKE NIJE TABU TEMA ZA SREDNjOŠKOLCE

frt_1742

VIŠEGRAD – Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke „Aska“ iz Višegrada jednput godišnje organizuje predavanja o ovoj opakoj bolesti za maturante Srednje škole „Ivo Andrić“ u Višegradu. Na predavanju se ističe vaažnost samopregleda i redovne kontrole kod žena.

Tačan broj žena oboljelih od raka dojke u Višegradu se ne zna ali se pretpostavlja da ih je registrovano više od 40. Na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti dojke mnogo je učinilo Udruženje „Aska“ kad su skinute predrasude vezane za ovu temu, nabavljen mamograf u Domu zdravlja u Višegradu i povećan broj žena koje redovnije kontrolišu svoje zdravlje.frt_1742

„ Predavanje je dio projekta pod nazivom „Osnaženje žena u BiH“ i provodi se u srednjim školama ali i sa raznim udruženjima žena kao i sa drugim asocijacijama građana koje okupljaju žensku populaciju, „ kaže predsjednik „Aske“ Svetlana Novakavić.

Specijalista radiolog u Domu zdravlja u Višegradu Sonja Mitrašinović kaže da podaci govore o sve većem broju žena oboljelih od ove opake bolesti.

„Zbog toga je važna i ova tema o samopregledu dojke jer bolest nema primarnu prevenciju već samo vid sekundarne. Upozoravamo da je veoma važno da se karcinom otkrije na vrijeme kako bi se moga što prije i liječiti i izliječiti, „ dodaje Mitrašinovićeva.frt_1740

Učenica Helena Stojanović je zadovoljna novim saznanjima o bolesti i kaže da je shvatila koliko je bitno da se ona rano otkrije.

„Pripadam generaciji koja o svemu pa i o ovoj tabu temi slobodno razgovara što je od koristi za naše zdravlje, „ ističe Stojanovićeva.

U BiH godišnje od raka dojke oboli od 1.600 do 2.000 žena a najviše oboljevaju one od 40 godina starosti.

R. TASIĆ/visegradskevijesti.com