Kuće i vrt

Kalemljeni paradajz osvaja rusko tržište

20210910223525_376558

 

Na rusko tržište isporučeno je 72.000 komada hibridnog kontejnerskog rasada paradajza iz BiH nakon što je uspješno završena fotosanitarna i ostale inspekcijske kontrole, potvrdio je u petak ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Sadni materijal povrća firme “Adria-Hishtil” iz Čapljine poslat je u Rusku Federaciju u dvije pošiljke, prvih 36.000 komada 24. avgusta, a ostatak 7. septembra ove godine.

– Naši intenzivni pregovori sa ruskom stranom imali su za rezultat pozitivne vijesti za domaće poljoprivrednike. Uspjeli smo da isporučimo sadni materijal povrća u Rusku Federaciju, koja je naš važan spoljnotrgovinski partner – kazao je Košarac.

 

[ads1]

 

 

Kako je kazao, uspješan plasman sadnog materijala povrća na zahtjevno rusko tržište daje im uvjerenje da će u narednom periodu ovaj posao biti nastavljen u korist domaćih proizvođača.

– Uvjeren sam da će uspješna saradnja otvoriti prostor i za druge proizvođače iz RS i FBiH kako bi svoje proizvode plasirali na rusko tržište – rekao je Košarac.

Sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije u Privrednoj komori RS Dragan Šepa smatra da imamo veliki potencijal za proizvodnju sadnog materijala što je veoma značajno za domaća privredna društva.

– Radimo na otvaranju novih tržišta, a samim tim štitimo i domaću proizvodnju. Našim proizvođačima izvoz je posebno bitan, jer povećavaju proizvodnju i sklapaju nove dogovore sa inostranim kupcima – kazao je Šepa za “Glas Srpske”.

On je istakao da se povećanjem proizvodnje i spoljnotrgovinske razmjene otvaraju i nova radna mjesta, te da je cilj unapređenje i jačanje spoljnotrgovinske razmjene i izlazak na nova tržišta.

U kompaniji “Adria-Hishtil” iz Čapljine kazali su za “Glas Srpske” da su na ruskom tržištu drugu godinu zaredom te da je sve više kupaca iz te zemlje zainteresovano za njihove kalemljene sadnice paradajza.

– Oni nisu imali iskustva sa ovakvim sadnicama koje daju kvalitetnije plodove, ali i imaju veći prinos – kazali su iz čapljinske firme i dodali da je prošla godina zbog virusa korona usporila proizvodnju, ali da nisu odustali od ruskog tržišta, niti je ono odustalo od njih.

Prema njihovim riječima, sve ukazuje da će iduća godina biti bolja, jer se novi kupci iz Rusije već javljaju kako bi naručili sadnice paradajza iz Čapljine.

 

[ads2]

 

 

Voće

Dragan Šepa kazao je da voće ima najveće učešće u spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srpske sa Rusijom, naročito jabuka.

– Oko 75 odsto u ukupnom izvozu čini svježe voće sa posebnim osvrtom na jabuku kada je riječ o poljoprivredno-prehrambenom sektoru – kazao je Šepa.

Nije isključeno i da će uskoro vina iz Srpske zagolicati nepca Rusa, jer kako je kazao Šepa, nedavno su u Rusiji predstavljena i vina domaćih kompanija.

glassrpske.com