Zanimljivosti

Kako spriječiti gubitak vida

spriječite-gubitak-vida-324x235

Gubitak vida je moguće spriječiti u čak 88% slučajeva. Redovitom brigom o zdravlju očiju možete spriječiti rast dioptrije.

Ako vas oči peckaju ili žmirkate kada nešto jasno želite vidjeti, vrijeme je da odete okulistu.

Znakovi koji upućuju na probleme s vidom su obično pogrešna percepcija boja, ako sliku ne vidite izoštreno bilo to na daleko ili na blizu, iskrenje pred očima, suzenje očiju ili žmirkanje. Oči su važan organ, no mnogi i dalje ih zanemaruju i ne vode brigu o njima.

[ads2]

 

Poremećaji vida

Najčešći poremećaj vida je glaukom, to je bolest vidnog živca. U slučaju da se glaukom ne liječi može doći do trajnog gubitka vida. Ako se glaukom otkrije na vrijeme upešno ćete ga izliječiti.

Sljedeći česti poremećaj vida je senilna makularna degeneracija oka. Ova je bolest povezana sa starenjem i isto tako može izazvati trajan gubitak vida.

Ova bolest nagovještava istrošenost dijela oka koji je odgovoran za centralnu oštrinu vida. Obično ovu bolest uzrokuje starost, no osim starosti uzrokuje ju i pušenje.

Dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam isto tako spadaju u najčešće poremećaje vida. Kod tih poremećaja potrebna je korekcija dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama.

Odabir naočala

Prije nego što izaberete neki oblik naočala koji vam odgovara morate biti sigurni da će vam baš te naočale biti funkcionalne za sve što vama treba. Naočale za čitanje mogu biti plitke. Naočale isto tako moraju zadovoljiti vaše potrebe udobnosti, morate pronaći odgovarajući oblik i širinu okvira, i dužinu ručki koje odgovaraju baš vašem obliku glave.

[ads1]

 

Održavanje naočala

Pazite da naočale uvijek spremate u kutiju koja im je namijenjena, ako ih dovoljno ne pazite mogle bi se oštetiti. Isto tako koristite obje ruke prilikom stavljanja i skidanja kako ih ne bi oštetili. Kada naočale odlažete obavezno ih odložite na stranu ručki, nikako ne na stranu stakla jer će se tako staklo oštetiti.

Nemojte ih nikada izlagati toplini, naročito ljeti. U dodir s naočalama nikako ne bi smjeli doći lak za kosu ili neka sredstva za čišćenje. Naočale treba prati u mlakoj vodi i to koristeći sapun za ruke. U slučaju nekog oštećenja obratite se svom liječniku, nikako ih nemojte sami popravljati.

narodnilijek.com