Zanimljivosti

Kako smanjiti nivo holesterola u krvi zdravom ishranom

52ec984cc72302fd412e2aa145a6526c_XL

Za večeru uzmite lososa. Za užinu šaku oraha. U salatu uspite maslinovo ulje. I zagrizite kremastu čokoladu. I to bez osećaja krivice, jer ove namirnice pomažu u borbi protiv lošeg holesterola.

Prema istraživanjima koje je sproveo American Heart Association holesterol u krvi možete da smanjite jedući zdravu hranu. U nastavku vam dajemo spisak top 10 namirnica koje pomažu u borbi protiv holesterola.

Zob

ovas

Ako promenite jutarnji obrok i počnete da koristite zob (zobene pahuljice) vaš nivo holesterola će biti znatno bolji. Dva obroka zobi može da smanji LDL holesterola za 5,3% za samo 6 nedelja. U osnovi, ovas sadrži supstancu beta-glukan koja apsorbuje loš holesterol.

[ads1]

 

Crno vino

crno vino

Evo još jednog razloga da dignete čašu u svoje zdravlje.
Crveno grožđe od koga se pravi crno vino ima važan uticaj na nivo holesterola.
Dve čaše crnog vina nedeljno mogu da učine mnogo dobrih stvari za vas.

Losos i masna riba

losos

Losos je pun Omega-3 masnih kiselina i predstavlja čudo prirodnog zdravlja koje pomaže suzbijanju srčanih napada, srčanih udara i visokog nivoa holesterola. Riba kao što je losos, sardina i haringa pomažu dizanje nivoa dobrog holesterola za 4%.

Orasi

orasi

Mono-nezasićene masti (koje se nalaze u orahu, semenkama itd.) imaju najniži nivo masno kiselih molekula i najbolja su od tri vrsta masti (poli-zasićenih masti, zasićenih masti i mono-nezasićenih masti).

Orasi su najbolji način unošenja potrebnih zdravih masti u organizam bez potrebe za osećajem krivice. Pošto su masti iz oraha prirodne i hemijski neobrađene, samim tim su zdrave za srce i ujedno hranljive.

Mahunarke

pasulj

Mahunarke su odlične za srce, tako da polovina šolje mahunarki kao dodatak dijeti (u jelu ili supi) pomaže smanjenju nivoa holesterola za 8%. Probajte crni, običan ili pinto pasulj, svaki od njih podmiruje trećinu vaših dnevnih potreba za vlaknima.

Čaj

caj

Čaj sadrži antioksidante i manje količine kofeina od kafe.
Šolja kafe sadrži oko 135mg kofeina, dok ga u čaju ima samo 30 do 40mg.
Čaj pomaže zaštitu vaših kostiju zbog prisustva fitohemikalija. Takođe predstavlja i odličnu zaštitu protiv nivoa LDL holesterola.

Čokolada

cokolada

Čokoholičari mogu da proslave uz zdravu dozu tamne čokolade, pošto je ona puna antioksidanata i sastojaka koji smanjuju nivo holesterola. Prema studiji objavljenoj 2010. u Časopisu za hepatologiju (Journal of Hepatology), antioksidanti u tamnoj čokoladi smanjuju štetu koja se može pojaviti u krvnim sudovima, a koja može dalje da uzgrozi zdravlje ljudi sa cirozama. Tamna čokolada može da pomogne u sprečavanju rupture krvnih sudova u jetri. Zdravstveni stručnjaci predlažu grickanje 100gr čokolade svakog dana kako bi pomogli smanjenje kardiovaskularnih nezgoda za 21 posto.

[ads2]

Spanać

spanac

Mornar Popaj je s pravom smatrao da spanać povećava snagu njegovih mišića.
Veruje se da spanać sadrži oko 13 jedinjenja flavonoida koja nas drže podalje od raka, srčanih bolesti i osteoporoze. Polovina šolje dnevno ovog povrća bogatog luteinom čuva nas od srčanog napada.

Maslinovo ulje

maslinovo ulje

Ovo ulje je u mnogome korisno za zdravlje. Ono sadrži mono-nezasićene masne kiseline koje snižavaju loš holesterol i trigliceride bez snižavanja nivoa dobrog holesterola. Razlčiti nivoi presovanja i obrade su doveli do različitih vrsta maslinovog ulja: Extra virgin, Virgin, čisto, komine.

Izvor: Health me up/napravisam.rs