Zanimljivosti

Kako se rešiti rascvetalih krajeva kose

4147ca3af8bf81f64b5d738c371bfecb_XL

Ovo uputstvo će vam pomoći da uživate u zdravoj kosi bez suvih i ispucalih krajeva.

Uzroci rascvetalih krajeva kose

Zbog konstantnog rasta kose, često dolazi do slučajeva kada delovi kose postanu suvi, a ostatak je potpuno zdrav. Kada ste pod psihičkim ili fizičkim stresom ili trpite neku bol, sve to utiče i na vašu kosu. Rascvetani krajevi su rezultat mehaničkog, hemijskog ili termalnog stresa kose.

Neki od najčešćih razloga cvetanja krajeva kose su:

  • Sušenje kose fenom
  • Uvijanje ili ispravljanje kose
  • Jaki šamponi ili šamponiranje u dužem periodu
  • Boje za kosu uništavaju kosu na duže staze
  • Nasledni geni
  • Često češljanje ili četkanje kose

[ads2]

 

Ako ste često praktikovali neke od gore navedenih radnji, krajnje je vreme da ih svedete na umerenu meru kako bi izbegli pojavu rascvetanih krajeva.

Moguće je rešiti se rascvetanih krajeva, ali morate slediti rutinu u pogledu brige o svojoj kosi. Evo nekih od najboljih domaćih lekova koji vam mogu pomoći da se rešite rascvetalih krajeva kose:

1. Koristite jaja

jaje

Potrebno je samo umutiti jedno jaje i kašičicu maslinovog ili bademovog ulja. Takođe možete dodati i malo meda. Dodajte kašiku vode i smesu koristite kao šampon. Neka stoji na kosi 30 do 45 minuta pre nego što je isperete.

2. Papaja

papaja

Papaja je dobra ne samo za vaše probavne enzime, već i za vašu kosu. Za to ćete morati da dodate pola šolje jogurta na pola parčeta zrele papaje. Izmiksajte ih u blenderu dok ne postanu glatka smesa koju ćete naneti na kosu. Ostavite je 30 minuta na kosi pre ispiranja. Redovnom primenom dobićete sjajniju kosu bez rascvetanih krajeva.

3. Med je dobar

med

Još jedan dobar način lečenja rasvetanih krajeva kose je pomoću meda. Pomešajte malo surutke sa kašikom meda. Smesu umasirajte u kosu, pazeći na krajeve. Neka stoji tako 20 minuta pre ispiranja. Redovna primena takođe doprinosi sjajnijoj kosi, bez rascvetalih krajeva.

4. Ricinusovo ulje

ricinusovo ulje

Koristite ga za masažu kože glave. Pomešajte ga sa maslinovim uljem i senfom i ostavite da stoji 30 minuta. Prekrijte ga kapom za tuširanje ili peškirom i posle 30 minuta isperite šamponom.

[ads1]

 

5. Avokado za vašu kosu

avokado

Avokado je još jedno korisno voće koje treba izmiksati i dobijenu kašu naneti na kosu, vodeći računa da su krajevi dobro natopljeni. Ostavite ga da stoji na kosi 30 minuta. U mešavinu možete dodati i kašiku maslinovog ulja. Nakon 30 minuta dobro isperite kosu.

6. Kokosovo ulje

kokosovo ulje

Jedan od najefikasnijih načina za rast duže kose bez rascvetanih krajeva je korišćenje kokosovog ulja. Zagrejte kokosovo ulje i dobro umasirajte u kosu. Ostavite ga tako 30 do 60 minuta, zatim ga temeljno isperite. Time se leči suva kosa, opadanje kose i rascvetani krajevi. Postupak treba da se primenjuje najmanje jednom do dva puta nedeljno.

Izvor: Healthie You/napravisam.rs