Zanimljivosti

Kako rashladiti kuću bez klima uređaja

Topli dani su uveliko stigli, a sa njima i potreba da rashladimo prostor u kome boravimo. Ukoliko nemate klima uređaj ili ste osoba kojoj njegov rad zdravstveno ne odgovara, predstavljamo vam par saveta kako da vam bude prijatno, a da ne potrošite dosta novca na račun za električnu energiju.

Kako rashladiti kuću bez klima uređaja

1. Najjeftiniji oblik hlađenja kuće je prirodnim putem, tj cirkulacijom vazduha iz hladnijih prostora prema toplijim. Međutim, prirodna ventilacija nije uvek primenjiva, pa je stoga moguće ugraditi ventilator koji će prisilno cirkulisati vazduh u prostoru u kome se boravi. Sobni ventilator može doprineti toplotnom ugođaju u letnjem periodu na taj način da će povećati brzinu strujanja vazduha i time pospešiti izmenu toplote između ljudskog tela i vazduha u prostoriji. Pri tome se stvara osećaj hlađenja, dok vazduh u prostoriji ostaje iste temperature ili se neznatno zagreva.

Kako rashladiti kuću bez klima uređaja

Stoni i podni ventilatori su praktični jer ne zauzimaju mnogo mesta. Mogu da se postave u svakoj prostoriji i da se sklone kad više nisu potrebni. Plafonski ventilatori mogu biti i upečatljiv dekorativni element u prostoriji. Često se kombinuju sa svetiljkama. Savremeni modeli imaju kvalitetne bešumne motore. Leti oni mogu učiniti da se na 27ºC osećate kao da ste u prostoriji rashlađenoj do 22ºC.

2. Obezbedite zastore, tamne, gusto tkane zavese, šalukatre, roletne ili venecijanere za istočne i zapadne prozore.

3. Odložite aktivnosti koje generišu toplotu, poput kuvanja, pranja veša i slično, do večeri ili ranog jutra.

Kako rashladiti kuću bez klima uređaja

Ukoliko ste u mogućnosti, kuvajte i pravite roštilj u dvorištu. Nisu uzalud naše bake imale izdvojene letnje kuhinje u bašti.

4. Položaj objekta, odnosno stana u odnosu na strane sveta i susedne zgrade, mogućnost direktnog sunčevog zračenja, ispravno postavljena termoizolacija odgovarajuće debljine i raspored prozora na objektu samo su neke od građevinskih mera kojima se reguliše unutrašnja mikroklima. O njima treba voditi računa prilikom projektovanja i gradnje. Međutim, i sasvim jednostavne mere, poput navlačenja zavesa, mogu znatno da doprinesu smanjenju toplote i uštedi energije koja se troši na klimatizaciju.

5. Postavite nadstrešnice nad prozorima okrenutim ka jugu.

6. Ofarbajte kuću i nadstrešnicu u belo ili neku drugu svetlu boju.

7. Rasporedite strateški drveće i drugo zelenilo oko kuće, tako da obezbedite senku i zaklon gde vam je potrebno.

Kako rashladiti kuću bez klima uređaja

8. Tuširanje oslobađa velike količine toplote i vlage. Otvorite prozor da toplota što pre izađe iz kuće.

9. Električni uređaji poput kompjutera ili televizora takođe oslobađaju dosta toplote i treba ih isključiti kada se ne koriste. Bolje izađite iz kuće i prošetajte na svežem vazduhu.

Izvor: www.ekokuce.com, politika.rs