Zanimljivosti

Kako obezbediti kalem grančice

peach-tree-1324063_960_720

Kalem grančice za zasade voćaka uzimaju se iz sortimentskih zasada, koji su sastavni deo rasadnika, čija je vrednost vrlo velika, naročito zbog zagarantovanog identiteta sorte, kao i smanjenja troškova proizvodnje sadnica, jer se značajno smanjuju troškovi nabavke sadnica.
Takođe, smanjuju se troškovi oko nabavke kalem-grančica. Ove voćke nisu namenjene većem plodonošenju, pa se primenjuje posebna njihova rezidba, da bi dale što više grančica.Veoma je važno da kalem-grančice moraju odgovarati sorti, da ne bi kasnije nastali teško rešivi problemi. U voćarstvu postoji prioritetno pravilo koje ukazuje da- za kalemljenje ne bi trebalo uzimati grančicu sa voćke čije plodove nisi video i okusio. Upotrebljavaju se samo jednogodišnje grančice.

 

[ads1]

 

Vreme kada bi trebalo odsecati grančice zavisi od načina kalemljenja. Za okuliranje na spavajući pupoljak grančice se odsecaju neposredno pred kalemljenje. Prilikom ovog izbora uklanjaju se liske, a peteljke ostaju. Kratkotrajno se čuvaju u vlažnoj krpi i u hladovini. Za ostale načine kalemljenja kalem grančice se odsecaju u periodu biološkog mirovanja. To je kalendarski period najkasnije do polovine januara.

 

nature-3300246_960_720

 

Nakon uzimanja sa stabala, kalem-grančice se do upotrebe čuvaju kako bi održale svežinu. Ovakve grančice moraju biti u svežem stanju, ali bi trebalo paziti da im se pupoljci ne razviju. Zato bi ih trebalo utrapiti u vlažan pesak i čuvati pri temperaturi od oko 3 stepena S.
Kalem grančice mogu se transportovati i na veću udaljenost. U ovom slučaju odabrane kalem-grančice trebalo bi zaroniti u rastopljeni tehnički parafin, zatim uviti u filter papir, malo navlažen, i staviti u kesu od polietilena. Na ovakav način mogu spremljene grančice u putu da izdrže 8-10 dana, uz sačuvanu svežinu.

 

[ads2]

 

Posebno za kalemljenje oraha, kalem-grančice trebalo bi da budu dovoljno razvijene. To se postiže posebnom pripremom matičnih stabala. Matična stabla se redovno orezuju, i to kratko, da se dobije veliki broj izbojaka, koji će se upotrebiti za kalem grančice. Razvijeni letorasti koji će se upotrebiti za kalem grančice nemaju začetke muških cvetova, a u tome je i značajan uspeh kalemljenja. Samim tim vrlo je korisno, a nekada i neophodno da rasadnici poseduju i matičnjake vegetativnih podloga, kao delove rasadnika, u kome se proizvode podloge na neki od vegetativnih načina.

 

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Branko Tanasković