Zanimljivosti

Kako napraviti sirup od borovih iglica protiv kašlja

sirup-od-borovih-iglica

Sirup od borovih iglica je izvanredno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, protiv svih vrsta prehlada, nazeba, kašlja i drugih oboljenja disajnih organa.

U našoj tradicionalnoj medicini naročito je cijenjen recept za borove iglice u medu, koji ćemo rado ovom prilikom podijeliti sa vama. Također ovaj izvanredan prirodni lijek ima više varijanti, tako da se on može napraviti i od svijetlo-zelenih iglica smreke i jele.

Ono što još morate znati je da se ne smije koristiti bilo koja vrsta četinara za izradu sirupa, jer su neke i otrovne poput tuje i tise koje treba izbjegavati u širokom luku. Ako spadate u osobe koje se razumiju u četinare i lako prepoznajete bijeli bor ili smreku, onda nema problema, ukoliko je situacija obrnuta i nemate puno iskustva, potreban vam je vodič da biste krenuli u berbu mladih izdanaka. Nikada nemojte uzimati previše izdanaka samo sa jednog drveta, jer tamo gdje ih otkinete, te godine neće više izrasti. Za sam početak daćemo vam nešto više informacija o bijelom boru…

[ads1]

Kako prepoznati mlade borove iglice

Bijeli bor ima latinski naziv Pinus sylvestris, njegovi drugi nazivi su još bor, divlji bor, šumski bor, čam, lučevina. Stablo bora može da naraste više od 10 metara u visinu, a njegov stubasti korijen prostire duboko u tlo.

Stablo i grane pokrivene su u mladosti smeđo-crvenkastom, a kasnije sivo-smeđom korom. Grane se vremenom šire u obliku kišobrana. Sivo-zelene borove iglice duge su 5 do 6 cm, sastavljene su u čupercima po dve zajedno. Cvijetovi su jednodomni, pa se iz ženskih cvijetova oblikuju male šišarke, u početku crvenkaste, a kasnije smeđe i drvenaste. Miris i ukus mu je smolast, kao terpentin.

Danas je ovo drvo naročito cijenjeno, jer se od njega pravi izvanredni sirup od borovih iglica protiv kašlja, za koji je već dokazno da je odlično prirodno sredstvo za sve tegobe disajnih puteva, naročito za liječenje bronhitisa. Bijeli bor je rasprostranjen po čitavoj Evropi, nalazimo ga od nizinskih i brdskih, do viskokih planinskih područja. Cvijeta u maju mjesecu, a vrijeme sazrijevanja sjemena mu je u oktobru druge godine.

U ljekovite svrhe koriste se pored iglica i šišarke, kora i smola. Ukoliko naberete veću količinu mladih borovih iglica, ne morate ih sve odmah iskoristiti kao sviježe za pravljenje sirupa, već dio njih slobodno odvojite sa strane, sasušite i sačuvajte. Od njih možete kasnije pripremiti čaj od borovih iglica, čiji ćemo recept takođe podeliti sa vama u ovom članku.

Kako sve možemo upotrijebiti borove iglice kao lijek

Sirup od borovih iglica sa medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom, djelotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i u liječenju skrobuta. Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili poslije oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan. Borove iglice se koriste sviježe, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gubi dio njihovog ljekovitog svojstva.

[ads2]

Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrijednosti, pa se stoga koriste samo sviježi, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocjene gorke i ljekovite materije. Uspješno se koriste za liječenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i katara ždrijela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje oboljevaju od reume i artritisa.

Smola od bora koja se nalazi po kori, obiluje gorkim materijama i izuzetnim eteričnim uljem, koje sadrži ljekoviti terpentin. Stoga se uz sirup od borovih iglica u narodnoj medicini često upotrebljavaju preparati od borove smole, koji se koriste najviše za liječenje kožnih bolesti. Ako planirate upotrijebiti borovu smolu povedite računa o pravilnom doziranju i budite oprezni. Također kora od bora zbog ljekovitih flavonskih kao i brojnih taninskih materija, veoma uspješno se koristi za saniranje otvorenih rana, jer veoma brzo zaustavlja krvarenje, a ima i vrlo dobro antiseptičko djelovanje. Najbolje je da koristite koru od zrelog bora, i najbolje je da se ona skine sa gornjih dijelova stabla.

Kako napraviti sirup od borovih iglica sa šećerom i medom

Najvažnije je da pribavite čiste i svježe borove iglice, a proces pripreme je veoma jednostavan…

U odgovarajuću staklenu teglu stavite najprije red šećera, preko kojeg se stavlja red svježe ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i odnesite je na sunčano mjesto da se šećer lagano rastapa. Da bi se on skroz rastopio, te da bi sirup od borovih iglica mogli početi koristiti, biće vam potrebno da odstoji najmanje 40 dana.

Ovako dobijen prirodni lek za imunitet pravi se upravo sada u prolećnom periodu, odmah po branju mladih izdanaka. U našem narodu se za ovaj prirodni lek odomaćio naziv med od borovih iglica, kako god da ga nazovete potpuno je svejedno, jer je recept isti i izuzetno je dobar za pomenute tegobe..

Još jedan recept za sirup od borovih iglica

Dva kilograma sviježih borovih izdanaka prokuha se u 9 litara vode, pokrije se i pusti da odstoji narednih 48 sati. Poslje toga se sve zajedno procijedi kroz platno i dobro se izgnječi. Dobijena tečnost se zatiim uz dodatak jednog kg šećera i 0,5 kg meda, malo prokuha i dok je još topla sipa se u odgovarajuće staklene posude (ne u flaše), koje treba na kraju dobro zatvoriti sa dvostrukim pergament papirom ili celofanom. Treba paziti da se mladi izdanci beru po sunčanom vremenu.

Za koju god varijantu da se odlučite, vodite računa koliko ga dozirate, bilo bi najbolje da sirup od borovih iglica uzimate po dvije tri kašičice i ne više od toga tokom dana. Najbolje ga je jesti samog, ali možete ga dodavati u rashlađen čaj, u vruć nikako, jer gubi svoja dragocjena svojstva.

Ukoliko vam se borove iglice sa šećerom ne sviđaju ovako zajedno u kombinaciji, vi svakako napravite sirup od borovih iglica sa medom, za čiju će vam izradu biti potrebna nešto veća količina domaćeg meda. Ukoliko se odlučite za med – a ne za bijeli šećer (koji je svakako na lošem glasu), znajte da se tada sirup nešto brže kvari, te da ga morate držati u frižideru. Također, mnogi ovoj recepturi dodaju i nekoliko kriški od limuna.

Čaj od borovih iglica

Uzeti dvadesetak borovih iglica sa vrhova grančica i dobro ih saprati od nečistoća sa hladnom vodom. Dobro ih usitnite i dodajte u provrelu vodu, te ih kuhajte petnaestak minuta. Kada trećina tečnosti ispari, skinite sa vatre. Poklopite posudu i stavite je na stranu da se ohladi nekih tridesetak minuta.

Procijedite dobijeni čaj od borovih iglica, ukoliko nije vreo dodajte mu med i malo soka od limuna. Boja ovog napitka bi trebala biti blago-crvenkasta i možete ga piti nekoliko puta u danu. Dojilje i trudnice ne bi smjele da ga uzimaju.

Ljekoviti oparak od bora

U srazmjeri u kojoj 1 dio da čine borove iglice ide 10 dijelova vode za oparak. A upotrebljava se slično kao ljekoviti čaj od borovih iglica, zaslađen domaćim medom – ovaj prirodni lijek je jako dobar kod zastarjelih katara disajnih puteva, promuklosti grla, kašlja, lakšeg oblika bronhitisa ili za inhalacije. Mlade izdanke bora treba brati početkom proljeća.

Ljekovita kura od bora

Oboljeli od gihta i reumatizma bi se sa dolaskom proljeća podvrgnuti sljedećoj prirodnoj terapiji: Ubrati 30 grama svežih borovih izdanaka i njih treba popariti sa litrom vrućeg mlijeka. Poslje sat vremena dobro procediti i piti napitak tokom cjelog dana.

Kako se koristi smola od bora

Ukoliko imate kamen u žuči i česte grčeve napravite ovaj prirodni lijek: 5 grama sviježe – tek istekle borove smole, rastvorite u 20 grama etera i tu kuru uzimajte jedan put dnevno. Dozirajte najviše 5-10 kapi na jednoj kocki šećera i pojedite…

Kao što vidite sirup od borovih iglica nije jedini ljekoviti recept koji možete napraviti od ovog četinara, te vam preporučujemo da i ostale recepture isprobate. Nešto starijoj djeci također možete davati borove iglice sa medom, ali bi bilo poželjno da se prvo posavjetujete sa pedijatrom, također med od borovih iglica u trudnoći nemojte uzimati bez prethodnog dogovora sa ljekarom.

narodnilijek.com