Kuće i vrt

Kako iskoristiti mali prostor: Moderna vikendica na obali reke inspirisana brodskom kabinom

Kako iskoristiti mali prostor Moderna vikendica na obali reke inspirisana brodskom kabinom_665

 

Izgrađena na temeljima stare kuće, naizgled skromna drvena vikendica krije  izuzetan enterijer koji, u samo 65 kvadratnih metara, pruža sav potrebni komfor za savršeni odmor sa pogledom na reku.

 

Nedaleko od brane Vranov, u Češkoj, u veoma posećenoj turističkoj oblasti, ušuškana u zelenilu i sa direktnim izlazom na reku, nalazi se ova vikendica iz snova. Vlasnici su nasledili staru kuću, i na njenom mestu su želeli da izgrade modernu, drvenu vikendicu, koristeći sav potencijal savršene lokacije za odmor.

 

 

Arhitekte praškog biroa Prodesi/Domesi dobile su izazovan zadatak, da u gabaritima stare kuće, u osnovi od svega 5 x 8,5m, smeste sve što je potrebno za povremeni boravak porodice  i njihovih gostiju.

 

[ads1]

 

Sama pozicija objekta, parcela koja izlazi na reku, uz zahtevnost male raspoložive površine, dovela ih je do inspiracije brodskom kabinom, njenom savršenom jednostavnošću i funkcionalnošću. Tako i cela kuća podseća na usidren brod, spreman da se otisne na nova putovanja.

 

 

Prema rečima projektanata, cilj im je bio da dizajniraju kuću koja će se integrisati u zelenu padinu iza nje, kao i već postojeće, okolne vikendice. U procesu oblikovanja, išli su obrnutim redosledom. Prvo su u kvadraturu kojom su raspolagali smestili potrebne prostorije, a zatim ˝odsekli˝delove krova koji nisu bili neophodni, kako bi kuća bila što manja.

 

 

Istovremeno osmišljavanje eksterijera i enterijera objekta, rezultiralo je optimalno iskorišćenim prostorom, izuzetnom funkcionalnošću i estetskim ugođajem. Pritom, eksterijer i enterijer su u izrazitom kontrastu – dok je spoljašnjost vikendice sa drvenom fasadom krajnje jednostavna i skromna u oblikovanju i materijalizaciji, enterijer je moderan i deluje iznenađujuće prostrano.

 

 

Donji nivo je otvorenog plana, i kroz velika staklena okna povezan sa fantastičnom prirodom u okruženju. Na njemu su smešteni ulazni hol, dnevna zona sa kuhinjom i trpezarijom, kupatilo, toalet, i prostori za odlaganje.

Ceo enterijer obložen je drvetom smreke, što daje posebnu toplinu prostoru, miris i osećaj utočišta, pojačan jakom povezanošću sa spoljašnjim prostorom i neposrednom blizinom vode.

 

 

Na gornjem nivou, nalaze se jedna manja i jedna veća soba i garderoba. Iako pod kosinama krova, u sobama ima sasvim dovoljno mesta. Ovde je došla do izražaja inspiracija brodskim kabinama, sve forme su čiste i jednostavne, bez suvišnih predmeta i detalja. A tu su i mali prozori sa pogledom na površinu vode.

 

 

O prostorima za odlaganje se posebno vodilo računa, svaki detalj je pažljivo osmišljen i svaki centimetar prostora iskorišten.

 

 

Ova drvena vikendica u prirodi, nastala na temeljima stare kuće, u sebi je objedinila sve što potrebno za povremeni beg iz grada – jednostavan, udoban mali prostor, koji je moderno dizajniran, od prirodnih materijala, svetao, sa fantastičnim pogledom iz svih prostorija. Pozicija na samoj obali reke omogućila je dodatna uživanja u aktivnostima na vodi, privatni pristup za čamac i terasu za sedenje tik iznad površine reke.

 

[ads2]

 

PLAN

 

 

 

 

Projekat: Cottage Inspired by a Ship Cabin

Autori: Prodesi/Domesi Studio

Dizajn tim: Klára Vratislavová, Pavel Horák

Fotografije: BoysPlayNice

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil