Zanimljivosti

Kako da zaštitite ljubimce od toplotnog udara

20210627152545_668659

 

Kućni ljubimci poput pasa i mačaka zbog svoje dlake su izloženi još većim opasnostima u ljetnim mjesecima nego ljudi. Postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da smanjite mogućnost da vaš voljeni mezimac dobije toplotni udar.

Neke rase podložnije su toplotnom udaru od drugih

Buldozi i labrador retriveri spadaju u grupu pasa koji su podložniji toplotnom udaru od drugih rasa. U rizičnu grupu spadaju i svi psi koji imaju debelo krzno, zdravstvene poteškoće ili višak kilograma.

 

[ads1]

 

 

Toplotni udar može se dogoditi i na 22 stepena

Umor usljed visokih temperatura kod kućnih ljubimaca može se dogoditi u roku od 15 minuta od izlaganja visokoj temperaturi. Životinje su vrlo dobre u skrivanju simptoma pa je važno posvetiti im veliku pažnju, čak i kada su temperature relativno prijatne, odnosno iznose oko 22 stepena.

Često im mijenjajte posude s vodom

Ne tjerajte svoje kućne ljubimce da čekaju ispod slavine koja curi u potrazi za vodom. Redovno čistite posudu s vodom i mijenjate im svježu vodu kako bi izbjegli dehidraciju.

Dodajte u vodu nekoliko kockica leda

Trener pasa Nikol Elis savjetuje da psima u posudu s vodom stavite i nekoliko kockica leda, kako bi voda što duže ostala osvježavajuća. Možete im dati ohlađene komadiće lubenice koje ste zamrznuli u manje kocke.

Držite pse podalje od vrućeg asfalta

Ako ne možete da držite ruku prislonjenu o vruć asfalt duže od pet sekundi, to je jasan znak da je on pretopao za šapice vašeg voljenog psa. Upravo zato šetajte psa u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim časovima.

Dopustite im da se rashlade

Većina pasa voli se da se osvježi u vodi pa ako ste u prilici odvedite ih na neku plažu za pse ili im dopustite da se okupaju u dječjem bazenu u dvorištu svoje kuće. U svakom slučaju, poželjno je izbjegavati igre sa štapom jer one nisu dobre za vašeg psa.

 

[ads2]

 

 

Nekad ih je bolje ostaviti kod kuće

Tokom lijepih sunčanih dana mnogi vlasnici pasa će poželjeti da na izlet povedu i psa. Zbog krzna oni se lakše zagrijavaju od ljudi pa ih je nekada bolje ostaviti u klimatizovanom domu.

Ohladite ih modnim dodacima

Od toplotnog udara vašeg psa može spasiti i pokoji modni dodatak. U prodavnicama za kućne ljubimce prodaju se marame za hlađenje koje psi nose oko vrata, a koje im pomažu da podnesu jake ljetne vrućine. Na tržištu su dostupne i prostirke za hlađenje koje su prigodne za domove bez klimatizovanih uređaja ili za boravak na plaži.

 

nezavisne.com