Zanimljivosti

Kako da spriječite pucanje cijevi zbog niskih temperatura

20180227101351_256392

 

Izuzetno niske temperature koje su ovih dana okovale BiH i region mogu da stvore veliku štetu na vodovodnoj infrastrukturi, ali i u domovima i vikendicama građana.

Na niskim temperaturama može doći do smrzavanja vode na priključnim vodovima prema potrošačima, što može da uzrokuje pucanje stakla vodomjera i spojne cijevi, javlja “N1”.

[ads1]

 

Zato se se potrošačima preporučuje sljedeće:

  • Potrošači moraju da vode računa o tome da instalacije ne ostavljaju na duže vrijeme (odlazak na put) bez nadzora u stanju napunjenosti sistema vodom, a bez protoka, kako bi se na internim instalacijama spriječilo smrzavanje.
  • Postoji mogućnosti zaleđivanja internih vodovodnih instalacija ako nisu ugrađene na propisanoj dubini i ako u vrtnim česmama koje su montirane iznad vodomjernog okna nije ispuštena voda. U uslovima niskih temperatura poželjno je da potrošač vrši redovan pregled vodomjernog okna, osigura to da je poklopac zatvoren, a u slučaju ekstremno niskih temperatura potrebno je zaštititi instalacije unutar vodomjernog okna zaštitnim sredstvima (priručna su deke i tkanina, a propisana staklena vuna i sl.).

[ads2]

 

  • Potrebno je pripaziti da se vodomjeri ne smrznu te da ne dođe do pucanja stakla na brojilu na priključnim vodovima u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore).
  • Potrošači koji imaju vodomjerne ormariće u spoljnim zidovima objekata trebaju da ih pregledaju i po mogućnosti zaštite od smrzavanja (posebno ako grijaći elementi unutar ormarića ne rade ili nisu ugrađeni).

(N1)