Zanimljivosti

Kako da održavate klimu u automobilu?

20170801201821_437126

Šta kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi? Klima uređaj može da bude veoma opasan, ne samo zbog naglih promjena temperature prilikom izlaska iz automobila, već i zato što se u njemu javljaju razni mikroorganizmi koji stižu do pluća putnika.

Mnogi vozači ni ne pomišljaju na redovno održavanje klima uređaja, čekajući prve simptome, kao što su prestanak hlađenja ili pojava veoma neprijatnog mirisa. U slučaju slabijeg hlađenja, problem je tehničke prirode i uglavnom treba posjetiti majstora.

Međutim, šta kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi? Možemo li sami nešto da uradimo?

Srž problema

Rashladni sistem je izuzetno pogodno mjesto za razvoj raznih mikroorganizama, pa se savjetuje njegovo čišćenje najmanje jednom godišnje.

Isparivač je glavni krivac – na njemu se tokom korištenja klima uređaja javlja kondenzacija, a gdje ima vode ubrzo se javljaju i bakterije, alge, buđ… Odatle se ove “kolonije” šire dalje, prenosi sajt “Polovni automobili”.

Simptomi

Neprijatan miris je siguran znak da nešto nije u redu. Ne zavaravajte se time što je smrad, na primjer, prisutan samo prvih nekoliko minuta rada klime ili nakon njenog isključivanja.

Razni mikroorganizmi su sigurno tu, a ventilator ih konstantno uduvava u kabinu.

Rizik

Smrad je najmanji problem. Stručnjaci tvrde da vazduh koji stiže iz klima uređaja “okupiranog” od mikroorganizama predstavlja rizik po zdravlje, uključujući pojavu raznih alergija. Tu su i iritacija grla, očiju, nosa, otežano disanje, suhi kašalj…

Rješenje

Najbolje rješenje jeste profesionalna dezinfekcija u nekom od servisa koji se time bave. U servisima uglavnom koriste poseban uređaj u koji se natoči dezinfekciona tečnost (ili dvije vrste dezinfekcionih tečnosti), nakon čega taj uređaj unutar zatvorenog automobila sa uključenom klimom i recirkulacijom počinje da ispušta paru koja je u stanju da stigne do najskrivenijih dijelova ventilacionog i rashladnog sistema.

Obavezno treba promijeniti i filter kabine (polen filter). Čišćenje može da traje od pola sata naviše. Razgovarali smo sa nekoliko vozača koji su koristili usluge raznih servisa – svi su bili zadovoljni uslugom i to na duži rok.

Cijenom nisu baš zadovoljni, ali smatraju da je bolje dati više novca i dobiti garanciju, nego kupiti sprej koji će samo ublažiti problem ili će se neprijatan miris javiti nakon dvije-tri sedmice.

Uradi sam

Ukoliko vam je cijena servisa previsoka, možete sami da se pozabavite ovom problematikom. U prodavnicama auto dijelova i auto kozmetike možete da nađete razna sredstva za čišćenje klima uređaja.

Postoje razne pjene koje se uz pomoć dugačke cjevčice ubacuju duboko u ventilacioni sistem i sprejevi koji se aktiviraju i ostave u automobilu određeno vrijeme uz uključen klima uređaj i recirkulaciju vazduha, kako bi dovoljno dugo djelovali na sve dijelove sistema.

Kako se do sada pokazalo, ova rješenja, koja možete sami da primijenite, pomažu samo ukoliko problem nije uznapredovao. U suprotnom, moraćete da se obratite profesionalcima.

Cijene su raznolike, isto kao i kvalitet proizvoda. Bez obzira koji proizvod koristite, dobro pročitajte uputstvo i dosljedno ga pratite. Ukoliko piše da sredstvo treba da se ubaci u unutrašnjost ventilacionih otvora i da se zatim ostavi najmanje 20 minuta da odstoji, ne uključujte klimu nakon 10 minuta, koliko god da ste nestrpljivi.

Poseban problem predstavljaju loše prevedena i neprecizna uputstva na mnogim proizvodima – često čak ni konsultacija sa prodavcem neće biti od velike pomoći. Ponekad dobijete “skraćeno” uputstvo na srpskom i detaljno na svim jezicima osim srpskog i engleskog, pa morate da potražite nekoga ko govori mađarski, rumunski, bugarski, estonski…

Mnogi savjetuju i asepsol ili neko slično univerzalno sredstvo za dezinfekciju, koje treba obilno ušpricavati u usisnike kroz koje spoljni vazduh ulazi u kabinu. U tom slučaju recirkulacija vazduha treba da bude isključena, ventilacija uključena na najjače, a filter kabine izvađen.

Povremeno uključujte recirkulaciju, a naprskajte i ventilacione otvore. Pokušajte, možda pomogne. Postoje i sredstva u obliku spreja koja se koriste na isti način.

Duvanski dim

Ukoliko pušite, ne radite to u automobilu, naročito kada radi klima uređaj i kada je uključena recirkulacija vazduha. Čestice dima se vrlo “efikasno” lijepe na sve komponente rashladnog sistema, uključujući i zidove ventilacionih kanala, odakle je gotovo nemoguće ukloniti ih.

Tako ćete sebi obezbijediti trajan miris cigareta u kabini svaki put kada uključite grejanje ili hlađenje.

Preventiva

Dva-tri minuta prije završetka vožnje isključite klima uređaj i ostavite ventilaciju da radi, kako bi se isparivač osušio. Tako će se onemogućiti ili bar usporiti razvoj mikroorganizama. Neka vam ova procedura uđe u naviku.

Takođe, izbegavajte korištenje klima uređaja na kratkim relacijama. Ukoliko to već činite, pustite da ventilacija radi još neko vrijeme nakon zaustavljanja.

Redovno mijenjajte filter kabine.

Pažnja

Ne pretjerujte sa hlađenjem – ukoliko je temperatura u automobilu znatno niža od spoljne, organizam prilikom izlaska može pretrpjeti pravi šok, što kod srčanih bolesnika može biti izuzetno opasno. Ovo je još jedan razlog da pet ili deset minuta prije kraja vožnje ugasite klima uređaj i polako se pripremite za višu temperaturu.

Svi želimo da uštedimo. Ipak, imajte u vidu da je profesionalno čišćenje klime najefikasnije i najzdravije. Razni sprejevi, pjene i druga priručna dezinfekciona sredstva će u nekim slučajevima pomoći, u drugima neće.

Čistite klima uređaj čak i ukoliko se ne javlja smrad. Naučnici su dokazali prisustvo velikog broja bakterija, plesni, drugih mikroorganizama i njihovih produkata u ventilacionim sistemima automobila starih samo nekoliko godina, čak i kada se ne osjeća apsolutno nikakav neprijatan miris u kabini.

Polovni automobili / nezavisne.com