Aktuelnosti VišegradSrbija

KAJAK KLUB ”SRPSKI VESLAČI” organizuje 19. Memorijal Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk Drinsko – savska – kajak – kanu regata

Na rekama Drini i Savi od Višegrada do Sremske Mitrovice u periodu od 28.04. do 05.05.2018. ”Srpski veslači TID-a” organizuju 19. Memorijal Vitomir Dizdarević–Admiral Kuk, Drinsko-savsku, međunarodnu, sportsko, rekreativno, turističku kajak-kanu i veslačku regatu.

Regata nije predviđena – namenjena za obuku kajakaša početnika.

Broj učesnika, zbog smeštajnih kapaciteta i kompaktnosti grupe, je ograničen na 100 osoba. Kampovi su u neposrednoj blizini ugostiteljskih objekata i prodavnica za snabdevanje. Raspolažu česmom sa hladnom vodom i toaletom.

[ads1]

Drina je lepa, brza (6-10 km/čas) zelena i hladna reka. Drinom veslamo kroz dva jezera dužine oko 87 km. Sava je spora (3-4 km/čas) i široka (>250m).

U pojedinim mestima (Višegrad, Stari brod, Perućac, Ljubovija, Mali Zvornik, Crna Bara) moguć je boravak u hotelu ili privatnom smeštaju.

Regata kreće iz Višegrada – Republika Srpska, Bosna i Hercegovina a ispred brane na Perućcu prelazi u Republiku Srbiju. Zatim do ušća u Savu Drina je pogranična reka i njena leva obala pripada Republici Srpskoj, na čiju teritoriju je zabranjen izlazak bez redovne carinske i pasoške kontrole. Zbog pribavljanja dozvola za održavanje regate vlastima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine – Republike Srpske učesnici su dužni da svoje prijave sa ličnim podacima dostave organizatoru najkasnije 15 dana pre starta regate.

r.br. ime i prezime, e-adresa, mobil datum rođenja adresa br. pas. l. karta mesto starta – završetka vrsta čamca

1.

2.

3.

Kotizacija za domaće učesnike kojom se pokrivaju troškovi organizacije i pripreme iznosi 10 € u dinarskoj protivrednosti.

Ishrana je individualna. Učesnici moraju da poseduju šator, vreću za spavanje, prikladnu garderobu (kišne kabanice, kape), obuću i samospas (prsluk za spasavanje). Svaki učesnik treba da ima kolica za prevoz čamaca.

Organizator vozilom i prikolicom za čamce prati regatu.

Pratnja regate putničkim vozilom sa sopstvenim vozačem je dozvoljena i poželjna.

Prevoz na start je individualan.

Od Belog Potoka do Višegrada i nazad koristićemo mini bus za 20 kajakaša sa prikolicom za prevoz čamaca i opreme.

Cena kompletnog prevoza iznosi 50 € po osobi.

Broj mesta ograničen. Zainteresovani treba da se prijave i uplate avans za rezervaciju mini busa.

Za ulaz u BiH sopstvenim vozilom potreban je zeleni karton. Pre izlaza ili ulaza u Srbiju svako vozilo plaća taksu za prolazak kroz nacionalni park u iznosu 100 dinara/putnički auto ili bus 8+1. Za autobuse taksa iznosi 350 dinara.

Do kampova je moguć prilaz automobilom. Do kampa u ”Starom brodu” u slučaju kiše se preporučuje da se vozila ostave na 2 km. od kampa na tvrdom nasutom putu.

Svaki učesnik treba da poseduje polisu životnog osiguranja.

Svaki učesnik pre starta potpisuje izjavu na maternjem jeziku: da poznaje veštinu plivanja, da nema zdravstvenih problema, da neće veslati pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, da učestvuje na Regati o svom trošku i na sopstveni rizik, da poseduje polisu životnog osiguranja, da poseduje samospas i da će ga koristiti, da čamac koji koristi poseduje vazdušne komore, da će veslo imati vezano za čamac, da će se kretati u grupi i da će se pridržavati instrukcija organizatora Regate.

Pre starta se određuju vođe nacionalnih grupa preko kojih će organizatori ostvarivati komunikaciju.

Pre starta se obavlja tehnički sastanak sa učesnicima, na kome svi na poklon dobijaju program dešavanja, majicu i nalepnicu sa znakom regate i organizatora.

Učesnici regate se mogu priključiti na usputnim etapama, a takođe mogu se isključiti pre cilja u dogovoru sa organizatorom.

Pre početka regate predlažemo posetu: selu Zlakusa i Terzića avliju, manastima Vavedenje, Vaznesenje, Jovanje u Ovčarskoj klisuri, Mokroj Gori, manastirima Dobrun i Draževina.

Skup učesnika je u Višegradu, u subotu 28.04.2018. godine do 19:00 kod ”Sportskog centra”. Postavljanje kampa i noćenje. Učesnici u Višegrad mogu doći i u petak 27.04.2018.

dan Datum start cilj obala km

S 28.04. do 19:00 h. dolazak na start

N 29.04. do 11 h. start Višegrad (RS) Stari Brod (RS) desna 17

P 30.04. do 09:00 h. Stari Brod (RS) Perućac (SRB) desna 37

U 01.05. do 10:30 h. Perućac (SRB) Vrhpolje (SRB) desna 55

S 02.05. do 09:30 h. Vrhpolje (SRB) Mali Zvornik (SRB) desna 48

Č 03.05. do 09:30 h. Mali Zvornik (SRB) Pavl. Ćuprija (SRB) desna 66

P 04.05. do 09:30 h. Pavl. Ćuprija (SRB) Sr. Mitrovica (SRB) leva 55

S 05.05. Sr. Mitrovica (SRB) povratak kući leva

Višegrad: Kamp kod Sportskog centra (sportska hala i fudbalski teren).

Toalet, voda i tuševi. Od kampa do reke Drine 600 m.

Dobro snabdeven grad. Individualno razgledanje ”Andrićgrada”, ”Kamengrada”

Stari Brod: Uređen kamp u etno stilu sa restoranom. Toaleti i voda. Tuširanje toplom vodom se naplaćuje. U blizini nema prodavnice. Moguće noćenje u bungalovu.

Perućac: Posle granične kontrole izlazak na desnu obalu pre brane ispred hotela ”Jezero”. Granična kontrola do 17h na obali.

Prenošenje čamaca 1500m do livade za kampovanje kod radničkih baraka. Moguće korišćenje kampa koji se plaća, kod restorana ”Vrelo”. Toaleti i voda u hotelu. Moguće noćenje u hotelu ”Jezero” ili ”Vrelo” >2 km.

[ads2]

Vrhpolje – NOV KAMP! Treba obratiti veliku pažnju prilikom izlaska iz vode. Postoji betonska rampa, ali je reka na ovom mestu veoma brza. Pred ciljem preporučujem da čamci budu udaljeni najmanje 150 m jedan od drugog.

Prodavnica je oko 6 km od cilja u mestu Ljubovija. U kampu je voda, toalet i dobar restoran. Takođe postoji mogućnost noćenja u bungalovima u etno stilu.

Mali Zvornik: Prenošenje čamaca pre Malog Zvornika. U slučaju da ima zainteresovanih, moguća komercijalna poseta najstarijoj hidro-elektrani u Srbiji ili podzemnom gradu Karađorđevića, gde nas dočekuju predstavnici Turističke organizacije opštine i ribočuvarske službe. Kamp je u gradu na fudbalskom stadionu, toalet, topli tuš, gde prednost imaju žene.

Pavlovića Ćuprija: Izlaz na betonske stepenice. Kamp pored restorana na livadi 50 m. od obale. Do prodavnice 1km.

Sremska Mitrovica: Izlazak i kamp kod Kajak kluba ”Val”, voda, toalet, tuš u klubu.

Restorani, prodavnice. 400 m do centra grada.

Sutradan ujutru sa vodičem razgledanje grada i muzeja u kome je rođeno 10 rimskih imperatora.

Posle toga odlazak kući.

Prijave i ostali detalji kod organizatora Regate.

Organizatori Regate

Srpski Veslači TID-a

26.10.2017.