Zanimljivosti

Jeep Compass potpuno novi kompaktni SUV

Jeep CompassJeep-Compass

Jeep CompassJeep Compass

Potpuno novi Jeep® Compass pruža neprevaziđenu kombinaciju karakteristika koje uključuju legendarne, najbolje u klasi terenske mogućnosti pogona 4×4, savremen i autentičan dizajn brenda Jeep, izvanrednu dinamiku vožnje po kolovozu, slobodu vožnje sa otvorenim krovom i čitav niz naprednih, intuitivnih funkcija povezivosti i bezbednosti.

Ovaj novi automobil predstavlja ključnu dopunu portfolija brenda Jeep, čime mu omogućava nadmetanje na tržištu kompaktnih SUV automobila, izuzetno važnom segmentu koji je u porastu širom sveta i za koji se predviđa rast od skoro 20 odsto na 7,5 miliona primeraka do 2020. godine. Samo u Evropi, ovaj segment danas dostiže broj od 1,6 miliona primeraka i očekuje se da će dosegnuti preko dva miliona primeraka do 2020. godine.

U cilju zadovoljenja različitih potreba korisnika širom regiona, potpuno novi Compass nudi dva benzinska i dva dizel motora za ukupno osam različitih kombinacija pogonskih sistema i četiri različite konfiguracije: Sport, Longitude, Limited – verzija iz vrha ponude po pitanju prefinjenosti, standardnog tehničkog sadržaja i opreme – i Trailhawk koji nudi Trail Rated 4×4, pogon najboljih sposobnosti u svojoj klasi zahvaljujući posebnim standardnim funkcijama dizajniranim za klijente koji imaju najveća očekivanja po pitanju terenskih mogućnosti.
Uvođenjem potpuno novog modela Compass, Jeep je pokrio sve SUV segmente i time upotpunio svoju ponudu u Evropi. Novi model će evropskim kupcima pružiti neodoljivu ponudu, kombinujući legendarne terenske mogućnosti brenda Jeep sa karakterističnim dizajnom i nizom intuitivnih tehnologija koje obezbeđuju povezivost, kao i bezbedno i udobno iskustvo svakodnevne vožnje.

Jeep Compass će u julu biti dostupan u izložbenim salonima na vodećim evropskim tržištima uključujući Italiju, Nemačku, Francusku, Španiju, Austriju, Belgiju, Švajcarsku i Poljsku. Uvođenje modela će postepeno uslediti i na drugim tržištima i biće završeno početkom sledeće godine, predstavljanjem verzije sa upravljačem na desnoj strani.

Potpuno novi Jeep Compass poseduje karakterističnu, savremenu estetiku dizajna, uz širok stav i izuzetne proporcije stakla u odnosu na točkove. Poptuno novi kompaktni SUV već na prvi pogled je prepoznatljiv kao Jeep zahvaljujući karakterističnim, tradicionalnim elementima dizajna, poput rešetke sa sedam proreza i trapezoidnih lukova blatobrana. Dizajneri brenda Jeep osvežili su izgled legendarne rešetke sa sedam proreza tako što su svaki od sedam hromiranih proreza postavili na sjajno-crnu pozadinu. Prepoznatljivi okviri LED farova poseduju crnu ivicu koja naglašava ličnost i stav prednje strane potpuno novog modela Jeep Compass.

Dinamična, upečatljiva linija krova i snažna ojačanja blatobrana stvaraju zadivljujuć profil. Prepoznatljivo okruženje u potpunosti uokvireno prozorima (DLO), sa elementom koji se proteže čitavim obimom automobila, i dostupni krov u sjajno-crnoj boji, daju mu jedinstven, vrhunski izgled. Dodatno dostupan stakleni krov sa dve ploče dizajniran je kako bi maksimalno povećao staklenu površinu a prostor iznad glave pruža osećaj slobode u vožnji sa otvorenim krovom koja pripada brendu Jeep. Svojstvo koje se ističe na zadnjem delu modela Compass jesu jedinstvena zadnja LED svetla: svedenog, pravougaonog oblika, ova svetla se stilski ulivaju u zadnja vrata i stvaraju dominantan ali vrhunski izgled koji je odmah prepoznatljiv kao Jeep Compass, i na putu i u terenskoj vožnji.

Za još praktičniju upotrebu, potpuno novi Jeep Compass poseduje automatska zadnja vrata (dostupno u zavisnosti od tržišta) koja omogućavaju lakši utovar prtljaga.

Na novom modelu Jeep Compass u ponudi je ukupno sedam verzija točkova. Novi model vozi se na 16-inčnim (standardno na verzijama Sport i Longitude), 17-inčnim (standardno na verzijama Trailhawk i Limited i dostupno na verziji Longitude), 18-inčnim ili 19-inčnim pneumaticima (i jedne i druge dostupne na verziji Limited) koje vozaču pružaju pouzdano prianjanje u svim uslovima vožnje. Ova konfiguracija može da se menja u zavisnosti od potreba i specifičnosti tržišta.

Jeep Compass biće dostupan u 11 različitih boja eksterijera: „Redline” crvena, „Spitfire” narandžasta, „Laser Blue Pearl” plava, maslinasto zelena, „Billet Silver Metallic Clear Coat” metalik-siva, „Granite Crystal Metallic Clear Coat” boja kristala granita, „Diamond Black Crystal Pearl Coat” dijamantski-crna, „Pearl White Tri-Coat” troslojna biser-bela, „Bright White Tri-Coat” troslojna sjajno-bela, „Bright White Clear Coat” sjajno-bela i „Rhino Clear Coat” tamno-siva (na modelima Limited i Trailhawk).

Dizajn enterijera potpuno novog modela Compass sadrži prefinjene materijale i tehničke detalje. Trapezoidni okvir centralne konzole predstavlja karakterističan element dizajna brenda Jeep i ima boju i finiš koji upotpunjuju odabrani enterijer. Na centralnoj konzoli smešten je ekran osetljiv na dodir od pet, sedam ili 8,4 inča u sklopu sistema Uconnect. Centralna konzola elegantno integriše funkcije modela Jeep Compass, uključujući menjač, komande sistema Selec-Terrain, elektronsku ručnu kočnicu, komande stop-start sistema (ESS), tastere za kontrolu klime i jačine zvuka, kao i lako dostupne priključke za punjenje i povezivanje medijskih uređaja u sklopu držača na konzoli.

Vozačeva instrument-tabla pažljivo je konstruisana i poseduje 3,5-inčni ili 7-inčni LED ekran za prikaz informacija o vožnji. 7-inčni ekran u boji prikazuje informacije koje vozač može da konfiguriše radi lakšeg pristupa za vreme vožnje i biće standardno dostupan na modelima Limited i Trailhawk.

Potpuno novi Jeep Compass postavlja nove standarde po pitanju info-zabavnih sistema u liniji modela brenda Jeep. On nudi tri nova sistema Uconnect (UConnect 5.0, 7.0 i 8.4NAV) i pruža komunikaciona, zabavna i navigaciona rešenja koja unapređuju i doživljaj vožnje i udobnost putnika. Sistemi Uconnect 7.0 ili 8.4 NAV poseduju HD kapacitivni ekran osetljiv na dodir i uključuju nove funkcije Apple CarPlay i Android Auto (standardno na verzijama Limited i Trailhawk) namenjene za telefoniranje i upotrebu navigacije bez korišćenja ruku (samo na sistemu 8.4NAV) i glasovno pisanje tekstualnih poruka. Ovi sistemi korisnicima omogućavaju laku integraciju sistema glasovne kontrole na njihovim telefonima i celog spektra info-zabavnih funkcija.

Modeli Compass Limited i Trailhawk takođe poseduju Uconnect 8.4 NAV sa aplikacijom Jeep Skills. Ova aplikacija jednostavna je za upotrebu i pruža indekse specifične za terensku vožnju koji vozačima omogućavaju da prate svoje performanse na stazama.

„Mala široka arhitektura” grupe FCA, potpuno nezavisno oslanjanje, sistem ublažavanja vibracija na prednjim i zadnjim amortizerima, ekskluzivan za ovaj segment, kao i precizno servo-upravljanje kombinuju se radi postizanja superiorne dinamike za vožnju potpuno novog modela Jeep Compass po kolovozu.

Compass poseduje čvrstu osnovu. Gornji deo strukture karoserije i ram izrađeni su kao jedna celina radi veće čvrstine strukture i bolje optimizovane mase, a automobil je dizajniran i pproizveden uz obilnu upotrebu čelika velike čvrstoće i strukturnih adheziva. Korišćeno je više od 65 odsto čelika velika čvrstoće da bi se maksimalno unapredila dinamika automobila i izdržljivost u slučaju sudara, uz optimizaciju težine.

Najbolju terensku sposobnost u klasi omogućavaju dva napredna, inteligentna sistema stalnog pogona 4×4: Jeep Active Drive i Jeep Active Drive Low, od kojih poslednji ima najniži prenosni odnos od 20:1, a oba mogu da šalju 100% dostupnog obrtnog momenta na bilo koji točak kada za to postoji potreba. Sistem Jeep Active Drive i Active Drive Low 4×4 obuhvataju sistem Jeep Selec-Terrain koji nudi do pet režima vožnje – Auto, Snow (sneg), Sand (pesak) i Mud (blato), uz ekskluzivni režim Rock (kamenita podloga) na modelu Trailhawk, za najbolje performanse pogona na sva četiri točka na bilo kojoj podlozi – terenskoj ili asfaltnoj – i po svim vremenskim uslovima.

Compass poseduje zadnju osovinu sa mogućnošću isključivanja i jedinicu za pokretanje motora (PTU), koji modelima sa pogonom 4×4 obezbeđuju ekonomičniju potrošnju. I Jeep Active Drive i Active Drive Low 4×4 smesta uključuju pogon 4×4 kada je potrebna dodatna vuča. Svi modeli 4×4 Compass takođe poseduju funkciju „4WD Lock” koja trajno zaključava pogon 4×4 i vozač je može aktivirati pomoću posebnog dugmeta na komandama sistema Selec-Terrain.

Model Trailhawk poseduje klirens koji je viši za skoro 2,5 cm, zaštitne ploče, zadnju kuku za vuču (prednje kuke za vuču postoje na modelima Trailhawk dostupnim na određenim tržištima van EU kao što su Rusija i Bliski istok), jedinstvene prednje i zadnje maske koje omogućavaju prilazni ugao od 30 stepeni, prelomni ugao od 24,4 stepena i silazni ugao od 33,6 stepeni, agresivne terenske gume od 17-inča i do 216 mm klirensa.

Za još veće terenske mogućnosti, potvrđene oznakom „Trail Rated”, Selec-Terrain na modelima Trailhawk uključuje sistem kontrole brzine (Selec-Speed Control) sa kontrolom spuštanja (Hill-descent Control).

U cilju zadovoljavanja potreba i sklonosti svih kupaca, potpuno novi Jeep Compass nudi osam kombinacija pogonskih sistema, uključujući dva benzinca, dva dizel motora i dva menjača – devetostepeni automatski i šestostepeni manuelni.

U Evropi, liniju modela Compass pokreću jedan benzinski i dva dizel motora. Ponuda benzinskih motora obuhvata 1,4-litarski MultiAir2 Turbo motor sa Stop&Start sistemom koji razvija 140 konjskih snaga pri 5.000 obrtaja i obrtni moment od 230 Nm na 1.750 obrtaja u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem i konfiguracijom 4×2, i 1,4-litarski MultiAir2 Turbo motor koji proizvodi 170 konjskih snaga pri 5.500 obrtaja i obrtni moment od 250 Nm na 2.500 obrtaja, uparen sa devetostepenim automatskim sistemom prenosa i konfiguracijom 4×4.

Paleta dizel motora sastoji se od efikasnog 1,6-litarskog motora MultiJet II sa Stop&Start sistemom koji daje 120 konjskih snaga pri 3.750 obrtaja i obrtni moment od 320 Nm na 1.750 obrtaja, uparenog sa šestostepenim manuelnim menjačem i konfiguracijom 4×2, i 2,0-litarskog MultiJet II sa Stop&Start sistemom koji razvija 140 konjskih snaga pri 4.000 obrtaja – kada je uparen sa devetostepenim automatskim menjačem – i 140 konjskih snaga pri 3.750 obrtaja sa šestostepenim manuelnim sistemom prenosa – oba motora dostižu obrtni moment od 350 Nm pri 1.750 obrtaja i dolaze uz konfiguraciju 4×4.

Snažnija verzija, 2,0-litarski MultiJet II sa Stop&Start sistemom koji daje 170 konjskih snaga u kombinaciji sa devetostepenim automatskim sistemom prenosa i konfiguracijom 4×4 (uključujući i režim sa niskim prenosnim opsegom specifičan za Trailhawk) – upotpunjuje ponudu dizel motora za potpuno novi model Compass.

Benzinski 2,4-litarski motor Tigershark sa MultiAir2 tehnologijom koji razvija 184 konjske snage pri 6.400 obrtaja i obrtni moment od 237 Nm dostupan je na liniji modela Compass koja je u prodaji van tržišta EU (Rusija, Afrika i Bliski istok) uz slabiju verziju istog motora od 150 konjskih snaga, a oba su uparena sa devetostepenim automatskim menjačem i konfiguracijom 4×4.

Bezbednost vozača i putnika bila je od ključne važnosti u razvoju potpuno novog modela Jeep Compass, koji nudi preko 70 dostupnih aktivnih i pasivnih bezbednosnih i sigurnosnih rešenja, uključujući sistem za upozorenje kod mogućnosti čeonog sudara, sistem za upozorenje pri napuštanju trake (oba su standardno dostupna u celoj liniji modela u Evropi), praćenje mrtvog ugla i detekciju bočnog kretanja sa zadnje strane, rezervnu zadnju ParkView kameru sa dinamičkom mrežom linija, sistem za automatsko paralelno i normalno parkiranje, prilagodljivo ograničenje brzine, sistem elektronske kontrole stabilnosti (ESC) sa elektronskim ublažavanjem naginjanja i šest standardnih vazdušnih jastuka. Za dodatnu zaštitu, Compass poseduje i konstrukciju „bezbednosnog kaveza” sa preko 65 odsto čelika visoke čvrstoće.

 

Vlasnici novog kompaktnog SUV modela brenda Jeep moći će da odaberu neki od preko 70 originalnih Moparovih dodataka, dizajniranih i konstruisanih tako da odgovaraju raznim životnim stilovima i da zadovolje sve upotrebne zahteve i želje za prilagođavanjem. Linija Moparovih dodataka dostupnih na novom modelu Jeep Compass obuhvata dodatke razvijene sa posebnim ciljem da dodatno naglase stil i pojačaju performanse ovog automobila, da povećaju njegovu funkcionalnost i transportne karakteristike, kao i da osiguraju bezbednost i uživanje u vožnji sa otvorenim krovom.

FCA banka – korporativna banka u vlasništvu grupe Fiat Chrysler Automobiles i Crédit Agricole Consumer Finance – razvila je ceo set finansijskih paketa kombinovanih sa uslugama osiguranja u cilju pružanja podrške lansiranju novog modela Jeep Compass. Ti proizvodi uključuju lizing i PCP (lični ugovor o kupovini) koji podrazumeva niske mesečne uplate i mogućnost zadržavanja, vraćanja ili zamene automobila po isticanju ugovora; plan avansnog plaćanja 50&50, koji podrazumeva plaćanje polovine cene automobila unapred; i privatni lizing – za kupce kojima su potrebna rešenja za mobilnost bez vlasništva nad automobilom. Sva rešenja FCA banke dostupna su privatnim, korporativnim i profesionalniim kupcima kroz namenske i fleksibilne ugovore o iznajmljivanju i pakete lizinga sa punom uslugom. Ponuda proizvoda FCA banke razlikuje se na različitim tržištima širom Evrope.

Pojavom u izložbenim salonima brenda Jeep širom Evrope ovoga leta, ponudom pune linije koja obuhvata četiri različite konfiguracije, poseban sadržaj i mogućnosti izbora pogonskog sistema, Jeep Compass pojačaće portfolio brenda Jeep. Novi automobil pružiće kupcima pun paket intuitivnih tehnologija i čitav niz aktivnih sistema za pomoć vozaču uz legendarne terenske sposobnosti brenda Jeep, u karakterističnom i savremenom dizajnu.

netauto.rs