Zanimljivosti

Jednostavni lekoviti napici

zs_ln1

Sveže ubrano bilje obično ima veću lekovitu vrednost, ali nam nije uvek na raspolaganju. Budući da se sušenjem smanjuje zapremina, kašičica sušenog bilja odgovara trima kašičicama svežeg bilja. Stručnjaci razlikuju nekoliko vrsta čajeva.

Oparak se priprema tako što se bilje prelije vrelom vodom, ostavi da pokriveno odstoji desetak minuta pa procedi.

Kod uvarka bilje se stavlja u hladnu vodu, promeša i zagreva dok ne prokuva. Tada treba da odstoji deset minuta ili prema uputstvu.

Od korena ili kore najčešće se priprema provarak. Bilje se prelije hladnom vodom, stavi da provi i pokriveno kuva oko pola sata.

Bilje koje sadrži sluzi ili je osetljivo na topotu priprema se tako što ih prelijete hladnom vodom i ostavite da pokriveno stoji nekoliko sati.

Čajevi se pripremaju uvek sveži, osim ako vam treba samo šoljica za celi dan. Lekovite čajeve treba piti polako, u gutljajima. Čaj za znojenje i protiv prehlada pije se vruć, a čaj protiv probavnih tegoba umereno topao. Piju se nezaslađeni, ipak čajevima za disajne puteve dobro je dodati malo meda. Za razliku od njih, čajeve protiv proliva ne treba sladiti jer je za njihovo delovanje važan upravo gorak okus. Čajevi se mogu koristiti za obloge ili dodavati kupkama. Tinkture, dobijene namakanjem bilja u alkoholu, imaju snažnije delovanje i obično se uzima samo desetak kapi na dan. Spolja se koriste za masiranje, najčešće kod bolova u mišićima i zglobovima.

Hronični bolesnici se trebaju posavetovati sa stručnom osobom. Razgovarajte o mogućim interakcijama između biljaka, dodataka ishrani i hroničnim bolestima. Stručna osoba će znati šta smete uzimati, posebno ako imate hroničnu bolest.

Deci su potrebniji blaži biljni pripravci, osim ako neki pripravak nije specifično namenjen deci, pitajte stručnjaka pre nego ga date detetu.

Oprezno s biljkama tokom trudnoće, neke biljke nisu za trudnice. U trudnoći nemojte uzimati lekovito bilje, dodatke ishrani ili bilo kakave lekove bez prethodnog razgovora sa lekarom.

zdravasrbija.com