Breaking News
Home / Zanimljivosti / Jedinstvena kovačnica kod Požege: Kuje oružje kojim se praistorijski čovek borio za opstanak

Jedinstvena kovačnica kod Požege: Kuje oružje kojim se praistorijski čovek borio za opstanak

2127725741605a2ae1d7438667773615_v4_big

 

Teško da bi se na prste jedne ruke mogli nabrojati svi talenti koje poseduje Bato Đokić iz sela Visibabe kd Požege. Ovaj umetnik je vešti slikar, još bolji kovač koji kroz svoju delatnost jezdi od neolita do doba Rimljana, ali je i muzičar i poljoprivrednik. I ništa mu nije teško, već uživa u svakom danu stvarajući dela koja oduzimaju dah.

 

„Oduvek sam bio odušeljven sposobnošću praistorijskog čoveka da se prilagodi prirodi i nauči da živi u surovim uslovima. U improvizovanoj radionici kujem staro oružje, isto ono kojim se neolitski čovek borio za hranu, opstanak i život u tadašnjoj zajednici. Drvo, kamen i kost jedino je što su oni koristili. Ako ste imali dobro oružje to je značilo da ćete ostati živi. Fascinantno je na koje sve načine su se praistorijski ljudi dovijali kako bi opstali u zajednici”, rekao je Bato za RINU.

 

Foto: Rina
Foto: Rina

Tokom stvaranja svojih dela sve radi ručno, mašinske obrade gotovo i da nema, već ovaj Požežan sve kleše, kuje i oblikuje – ručno. Strele od rogova, noževi od kostiju i sekire od kamena samo su deo neolitskog naoružanja koje Bato pravi na tradicionalan način.

IZVOR: B92, RINA

 

Check Also

20210418170506_657347

Povećana žeđ za kozjom surutkom, a malo je proizvođača

  Potražnja za kozjim mlijekom, kao i proizvodima od ovog mlijeka, posebno surutkom, u BiH …

Powered by Master Media (TM)