Aktuelnosti VišegradRegion

Jedina kuća koju je Andrić sagradio

BBF151AE-061F-43C5-8D7A-7573F54905D2

Izložbom fotografija “Ivo Andrić-pisac i/ili diplomata”Muzeja Grada Beograda, odnosno direktorice Tatjane Korićanac, ali i umjetničkim programom “Andrićeve hercegnovske staze” sinoć je za posjetioce svečano otvorena kuća Iva Andrića.

 

Objekat na Toploj jedinstven je u svijetu – to je jedina kuća koju je Andrić sagradio, za uživanje u danima ljubavi, mira i harmonije sa svojom Milicom, poručio je predsjednik Opštine Stevan Katić:

– Kuća pred kojom stojimo simbol je Andrićevih godina u Herceg Novom, ali i magije kojom je naš grad nadahnuo brojne umjetnike da u njemu ostanu i da mu se vrate.

[ads1]

Posebna mi je čast i zadovoljstvo što smo konačno na putu da ovaj objekat, nemjerljive kulturuloške vrijednosti ne samo za Herceg Novi već i cijeli region, bude dostojan života i djela jedinog Nobelovog laureata među Južnim Slovenima – kazao je Katić.

On je najavio programe koji će biti upriličeni tokom ove ljetnje sezone, nakon što je kuća djelimično uređena za posjetioce.

Član ekspertskog tima koji je radio na projektu revitalizacije kuće, dr Vladimir Roganović podsjetio je na sve znamenite ličnosti koje su živjele ili boravile u Herceg Novom, na Njegoša, Sima Matavulja, Marka Cara, na Andrića, koji je dvije godine nakon uručenja Nobelove nagrade došao u Herceg Novi.

– Večeras je zaista veliko veče za Herceg Novi i čitavu našu kulturu. Nalazimo se pred kućom, u vrtu, jedine koje je Andrić sagradio za svoga nemirnoga vijeka. Bilo je to u jeseni njegovoga života, onda kada je živio upravo ovdje, mirno. I stvarao zajedno sa suprogum, Milicom Babić – navodi Roganović.

Za Muzej grada Beograda velika je čast učešće u projektu revitalizacije, čiji je doprinos organizacija izložbe fotografija, koja je od 2011. godine, kada je premierno prikazana, postavljena preko 50 puta širom Evrope, kazala je direktorica Muzeja, Tatjana Korićanac.

Andrić je poznat kao književnik o kojem se i danas intezivno priča, ali njegova diplomatska karijera je manje poznata.

[ads2]

– Moje pitanje kao autora izložbe bilo je: ko je tu kome pomogao? Da li pisac diplomati ili diplomata piscu? Krenuvši tim putem, obišla sam gradove, Andrićeve diplomatske staze, a rezultat toga je ova izložba – objašnjava ona.

Svečanom otvaranju kuće, pored delegacija Opština Višegrad i Herceg Novi, prisustvovao je i konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović, kao i mnogobrojni Novljani i turusti.

radiojadran.com