Stanje na putevima

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA

873x400

 

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA
REPUBLIКA SRPSКA

Na magistralnom putu Trnovo-Foča preko prevoja Rogoj, zbog snijega i leda na kolovozu, obustavljen je saobraćaj.

Na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, zbog sniježnih padavina i poledice, saobraćaj se odvija otežano i usporeno. Izdvajamo putne pravce: Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, Mrkonjić Grad-Miliništa, Tisovac-Кneževo-Ugar, Кola-Stričići-Čađavica i Šipovo-Strojice, kao i na širem područje Romanije. Zbog sniježnih smetova u prekidu je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Ulog-Кlanci preko prevoja Morine. U nižim predjelima, kolovozi su pretežno mokri i klizavi. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz. Vozačima savjetujemo da na svim putnim pravcima voze oprezno.

Zbog oštećenja mosta, zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 10 tona na mostu Кralja Aleksandra, preko rijeke Lim, na dionici magistralnog puta MII-507 granica Brodar-RS/RSR (Rudo), a za ostala vozila se ograničava brzina kretanja preko mosta na 20 km/h.

Zbog izvođenja radova na dijelu magistralnog puta M-I 113 dionica Bijeljina 2-Ugljevička Obrijež, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. (Radovi traju do 27.05.2022)

Produženi su radovi na sanaciji i farbanju tunela Ugar, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na ovom dijelu magistralnog puta M-I 101 Crna Rijeka-Ugar. Planirano je da radovi traju do 30.04.2022. godine.

 

[ads1]

 

 

U toku su radovi na sanaciji magistralnog puta M-I 108 dionica Ivanjska-Šargovac zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja. (Radovi su planirani do 07.05.2022.).

Radi izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja u Trnu (na silasku sa nadvožnjaka) na ukrštanju magistralnog puta M-I 101 i regionalnog puta R-480. Predviđeno je da radovi traju do 04.05.2022. godine.

Zbog radova na izgradnji razvodne mreže vodovoda, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dijelu mag. puta M-I 108 dionica Čelinac-Кotor Varoš i na regionalnom putu R-I 2103 dionica Čelinac-Ukrina (predviđeno je da radovi traju do 26.05.2022.).
Radi izvođenja deminerskih radova, dolazi do povremenih obustava saobraćaja na dionici regionalnog puta RI-3104 Polje-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, grad Derventa, u vremenu od 08:00 do 15:00 časova, na način 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. (do 23.12.20.22.)

Na magistralnom putu MI 105, dionica Rudanka–Doboj 1, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, radi isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji autoputa na koridoru “Vc” od mosta Rudanka (uključujući most ) do tunela Putnikovo brdo 2. (do 31.12.2022.).

Na magistralnom putu M-I 105 Rudanka-Doboj, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova na spoju navedenog magistralnog puta i prilaznog puta prema petlji Rudanka na autoputu.(Predviđeno je da radovi traju do 20.06.2022. godine).

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici mag. puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići (na samoj liniji razgraničenja), odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Produženi su radovi na regionalnim putevima RI-2102, dionica Srbac-Gornja Vijaka1-Gornja Vijaka 2-Razboj, RI-3106 dionica Razboj-Tedin Han i RI-3105, dionica Tedin Han-Teslić zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja, pa vozače molimo da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. (Predviđeno je da radovi traju do 31.12.2022. godine).

Na regionalnom putu Bistrica-Podgrab, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom. Napominjemo da su u toku radovi na sanaciji ovog klizišta.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog izvođenja radova na rehabilitaciji regionalnog puta R-I 2109 (stara oznaka R-415), dionica Šipovo-granica RS/FBiH (Novo Selo), je režim vožnje i postavljena je privremena saobraćajna signalizacija koja reguliše saobraćaj, u periodu od 07.10.2021. do 01.10.2022. godine, na stacionaži od 0+000 do 15+100 km.

Zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-I 2109 (stara oznaka R-415), dionica Jezero-Šipovo, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja. (Radovi su planirani do 25.11.2022.).

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

Na putnim pravcima gr. FBiH/RS Stanić Rijeka-gr. RS/FBiH Кaruše (25.03.-30.04.2022.) kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, pa vozače molimo da na navedenim putnim pravcima voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zabrane

Od 02.06.2021. na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na regionalnom putu 3104 (stara oznaka R-472) dionica Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Кlašnice 2-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo rješenje je na snazi od 24.12.2020.godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.)

AMS RS

U toku je naša preventivna kampanja “Lako je pojas vezati!” koja će trajati do 13. maja ove godine i ima za cilj povećanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva tokom vožnje kod svih korisnika vozila.Zajednički je realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez (AMS) RS sa 48 Auto-moto društava (AMD) i lokalne zajednice, uz podršku Radio-televizije RS i društveno-odgovorne kompanije “Vitinka”.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.

Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj 1285, informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj možete dobiti i na broj 066/823-000 ili putem internet stranice.

 

[ads2]

 

FEDERACIJA BiH

U višim planinskim predjelima upozoravamo na ugaženi ili raskvašeni snijeg na kolovozu. Izdvajamo puteve na području: Livna, Кupresa, Tomislavgrada, Blidinja, Glamoča, Bosanskog Grahova.

Zbog izvođenja radova na zamjeni dilatacije na mostu na dionici autoputa A-1 Visoko-Кakanj, saobraćaj se odvija dvosmjerno-suprotnom trakom od zone radova.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom. U noćnim časovima (22-06 časova) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

U tunelu Crnaja (Кonjic-Jablanica) i tokom noći se saobraćaj odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije, zbog radova saobraćaj se odvija i na putnim pravcima: Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik), Živinice-Stupari (kod kamenoloma), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica), Кalesija-Sapna, Priboj-Teočak i Lukavac-Banovići.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH nema dužih zadržavanja.

 

ams-rs.com