Zanimljivosti

Ildin svet šarenih rukotvorina

h11_1279x960

Studirajući arhitekturu Ilda Koca (24) iz Novog Pazara sticala je nova znanja iz oblasti za koju je profesionalno vezana, ali i paralelno razvijala i dopunjavala kreativnost u radionici i internet prodavnici Heklica i hoklica, koju vodi sa majkom Fifom Kocom (54) i sestrom Irmom Dali (28). U njihovom domu nastaju suveniri sa motivima Novog Pazara, kutijice, oslikane čaše, figure nekadašnjih kapija od drveta, češljevi, saksije, čiviluci, ogledala, rokovnici, fotografije, ali i nameštaj koji restauriraju i ukrašavaju dekupaž (salveta) tehnikom.

DSC_5032_638x960

Od nje je naučila stare zanate – Ilda sa svojom majkom Fifom

Među brojnim suvenirima, unikatnim predmetima i narodnim rukotvorinama najtraženije su dekorativne kutije za poklone, a u poslednje vreme i inovativni ofingeri za marame, izuzetno popularni među devojkama i nezaobilazni detalj u ormanu.

Svi predmeti su ručno napravljeno i oslikavaju poseban stil života

Svi predmeti su ručno napravljeno i oslikavaju poseban stil života

Dok razgovaramo u centru Novog Pazara, Ilda mi priča kako najviše svojih rukotvorina zbog jednostavne dostave proda u Srbiji, ali i da ima porudžbine iz zemalja u regionu i sa Bliskog Istoka.

– Naši kupci šalju proizvode kao poklone u mnoge evropske zemlje. Jave nam se ljudi koji žele da njihova stara kuhinja dobije novo ruho, pa je mi doteramo. Cilj nam je da svaki komad nameštaja zadrži svoj duh i pozitivnu priču, a da u isto vreme dobije novi život. Prošle godine je jedna Palestinka iz Sarajeva naručila neke predmete, a jednom strastvenom kolekcionaru oslikali smo gitaru – kaže Ilda.

Majka je glavni majstor, a odmah uz nju su ćerke. Fifa ima sertifikat iz zlatoveza i pustovanja vune, a ume i da slika, da šije narodne nošnje za lutke, ali i šamije, stolnjake, posteljine, pletenine za bebe, pletene naglavke za noge. Pravi šalove, marame, blejzere i sve što mladenci naruče. Ona se bavi ručnim radom od svoje osme godine, ima kolekciju Zlatne ruke i poznaje oko sedamdeset zanata kojima stvara unikate. Mentorka je starih zanata u Turističkoj organizaciji Novog Pazara i odlično poznaje potrebe turista.
ilda_638x960– Dok je mama posvećena heklanju, vezenju i pletenju, meni najbolje ide promocija, a Irmi kao psihološkinji – analiziranje klijenata i tržišta. Ona lako i brzo sazna šta nedostaje našoj omladini. Voli modu i estetiku, ima osećaj za lepo i ume da nas konstruktivno iskritikuje. Zbog toga što se trudimo da budemo svestrane, Heklica i hoklica polako postaju prvi „concept store“ u našem gradu. Želimo da približimo urbanoj populaciji tradicionalne vrednosti po kojima je naš kraj veoma bogat – ponosna je Ilda, koja suvenire najčešće pravi noću, kada završi sa svim obavezama. Na njih prenosi svoje utiske i emocije koje je sakupljala tokom dana, pa joj to dođe i kao odmor od fakulteta.

Ova kreativna devojka pohađa drugu godinu master studija energetske efikasnosti obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine na Arhitektonskom fakultetu, ali uporedo završava i master studije u Nišu, gde trenutno živi. Zaposlena je u Asocijaciji srpskih arhitekata u Beogradu, ima status samostalnog arhitekte – umetnika. Dobitnica je stipendije Dositeja sa prosekom 10 na master studijama. Saradnica je Kulturnog centra u Novom Pazaru i organizatorka je brojnih književnih večeri i izložbi.

 www.pricesadusom.com