Aktuelnosti RS

I najbogatiju opštinu u RS muče problemi: U Ugljeviku teško do posla

wpuktkqturbxy82ngeyyzfmmdc4mja5odbjzmzmodi2zwqymwrmyjrmmc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Ugljevik se suočava sa brojnim teškoćama, a jedna od najvećih je nezaposlenost, bez obzira što se radi o opštini sa najvišom prosečnom platom u Republici Srpskoj i najvećim budžetom po glavi stanovnika.

Kako bi privukli investitiore i poboljšali privredu na ovom području radi se na razvoju privrede i poljoprivrede, prvenstveno voćarstva za koje ovaj kraj ima odlične prirodne i klimatske preduslove.

Načelnik opštine Vasilije Perić naglašava da se kroz razne projekte podstiče privredni razvoj.

– Iako smo izuzetno razvijena opština, posredstvom našeg Biroa za zapošljavanje posao aktivno traži oko 2.000 osoba. Iako politika zapošljavanja nije u nadležnosti lokalnih zajednica, preduzimamo sve da obezbedimo što više novih radnih mesta. Cilj nam je da privučemo ulagače i da ih zadržimo. Izgradili smo industrijsku zonu i obezbedili brojne povlastice privrednicima – kaže Perić.

Opština Ugljevik poslednjih desetak godina izdvojila je značajan novac za razvoj infrastrukture. Asfaltirano je više stotina kilometara lokalnih puteva, izgrađeno desetak vodovoda i područnih škola, a jedan od strateških pravaca razvoja je poljoprivreda.

 

Vasilije Perić

Zahvaljujući, pre svega, energetici, rudarstvu i Termoelektrani Ugljevik, koja je privredni gigant i okosnica razvoja celog regiona, Ugljevičani se mogu pohvaliti najvišom prosečnom neto platom u Republici Srpskoj koja iznosi 1.200 maraka.

Statistika pokazuje da je i opštinski budžet od blizu 13 miliona maraka, najviši u odnosu na broj stanovnika, a samo se po osnovu rente za neobnovljive resurse godišnje prikupi oko pet miliona maraka.

Građani ove podmajevičke opštine svesni su da se život na ovom području može smatrati privilegijom.

– Ovo je miran i bezbedan gradić, sa uređenom infrastrukturom. Pruža dobre mogućnosti, ne samo za školovanje i vaspitavanje dece nego i za bavljenje aktivnostima kroz razne sekcije i sportske klubove, muzičku školu i sve ono što danas savremeni čovek iziskuje i što mu je potrebno. Jedino je potrebno više posla za mlade ljude i Ugljevik će ostati za primer drugim sredinama – kaže Ugljevičanka Gordana Stanojević.

Podrška poljoprivrednicima

Mi smo voćarski kraj, a posebno smo poznati po proizvodnji šljive. Samo ove godine izdvojili smo za različite podsticaje poljoprivredi oko 250.000 maraka. Ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačke kapacitete, naročito nabavku hladnjača za voće i povrće, olakšalo bi plasman poljoprivrednih proizvoda i podrška voćarima u povećanju zasada šljive ali i drugog voća. Podrška privrednicima, pre svega, malim i srednjim preduzećima, samo su neki od prioriteta – kaže načelnik opštine Vasilije Perić.

blic.rs