Zanimljivosti

Hranite se zdravo i zaštite zdravlje

mrkva3-300x225

Ako jedeta pravu, zdravu hranu zaboravite masnoće u krvi. Hranite se zdravo i zaštite zdravlje i osjećajte se zadovoljno.

Nutricionisti predlažu 4 namirnice koje nazivaju superhranom za svaki dan, a evo i zbog čega.

Crno grožđe za srce

U jednom američkom istraživanju dokazano je da je crno grožđe bogato antioxidansima i flavonoidima, te da ove supstance smanjuju mogućnost nastajanja srčanih bolesti, kao i nastanak upala različitog porijekla.

[ads1]

Bademi za holesterol

Poznato je da su bademi izuzetno bogati bjelančevinama, kalcijem i vitaminom E. Oni, također, sadrže nezasićene masti koje pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola, kao i održavanju krvnog pritiska. Ne zaboravite da su bademi dosta kalorični, pa ih svakako servirajte u malim porcijama.

Mrkva za oči

Mrkva je izuzetno bogata bete karotenom koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A. Nedostatkom vitamina A javljaju se poremećaji i bolesti vezane za naš vid. Isto tako dokazano je da mrkva sadrži antioxidanse koji sprečavaju nastanak mrene.

[ads2]

Cimet za probavu

Dokazano je da ovaj aromatični začin pomaže našoj probavi, tako da pomaže apsorpciju mnogih korisnih supstanci koje unosimo u svojoj svakodnevnoj ishrani. Istraživanje je pokazalo da cimet spečava razvoj izmjenjenih ćelija koje su glavni krivac za nastanak leukemija i limfoma. Također poznato je da ovaj začin smanjuje nivo šećera u krvi, te se posebno preporučuje za one koji boluju od dijabetesa tip 2.

narodnilijek.com