Sport RS

Goran Cvikić, član Upravnog odbora KS BiH: Savez nema para za selektora

20170207111746_229045

Banjaluka – Član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Goran Cvikić ukazao je na činjenicu da je rješavanje finansijskih nevolja sa kojima se suočava KS mnogo veći problem od izbora selektora muške seniorske reprezentacije BiH.

Prema njegovim riječima, bitnije je da se Savez konsoliduje pa tek kada se bude znalo sa čim raspolaže da krene u proces izbora selektora.

– Digla se pompa oko izbora selektora kao da je to jedini problem u Savezu, dok se malo govori o finansijskim problemima. Nakon tri godine konačno smo uspjeli da uradimo reviziju poslovanja i situacija je dosta kritična, jer je Savez dužan oko dva miliona maraka. Poreska uprava nam svaki dan može blokirati račun zbog dugova, tako da priča o selektoru u ovom trenutku ne treba da bude prioritet već finansiranje Saveza – rekao je Cvikić.

On je potvrdio da je proslavljeni srpski stručnjak Svetislav Pešić želja Saveza da bude selektor, ali da je to daleko od realizacije.

– Pešić jeste jedna od želja i zasad je samo to. O njemu se nije razgovaralo na sjednici Upravnog odbora, dok nijedan član UO ili Stručnog savjeta nije razgovarao sa njim, tako da ne znamo njegov stav da li hoće ili neće. Lično, bio bih srećan kada bi on pristao, jer se radi o velikom treneru mada treba da imamo u vidu koliko ga možemo finansijski ispratiti. Savez u ovom trenutku ne može ništa da izdvoji i finansira, jer ima izvršnu presudu na 460.000 maraka – istakao je Cvikić.

Ujedno, postoje prijedlozi o načinu plaćanja trenera.

– Trebalo bi da definišemo način plaćanja i razmotrimo može li “BH Telekom” ili Savjet ministara izdvojiti novac, a postoji i opcija da bude pronađen sponzor koji bi direktno plaćao selektora. Takođe, postoji želja da selektor A reprezentacije bude izbran na četiri godine, a mlađih selekcija na dvije. Zatim, može se desiti situacija da obezbijedimo novac za prvu godinu ugovora, a šta ćemo za ostale tri? Tako da ne treba da se zalijećemo. Želje su jedno, a realnost nešto sasvim drugo – izjavio je Cvikić.

Naglasio je da bi za mjesec i po mnogo stvari trebalo da budu jasnije.

– Prvo moramo da riješimo goruće stvari i onda da počnemo razgovarati o selektoru. Treba da vidimo želju i viziju onih koji budu predloženi, odnosno da ne bude promašaja kao ranije. Bez jasne slike ne možemo ići dalje – dodao je Cvikić.

Redukcija mlađih selekcija

Loša finansijska situacija uticaće i na manji broj omladinskih reprezentacija.

– Naš budžet je oko milion maraka i mislim da nećemo biti u stanju da isfinansiramo sve mlađe selekcije i sredstva će dobiti one ekipe za koje bude procijenjeno da imaju perspektivu – kazao je Cvikić.

 

glassrpske.com