Zanimljivosti

Google predstavio sasvim novu porodicu proizvoda

20171005212355_446017

Google je na velikom događaju u San Francsiku predstavio Pixel 2 i Pixel 2 XL telefone i mnoge druge uređaje. Događaj je otvorio Sundar Pičai, izvršni direktor kompanije, koji je iskoristio priliku da oda počast žrtvama napada u Las Vegasu i tri uragana koji su tokom posljednjih nedjelja harali Severnom Amerikom.

Šef internet giganta ukazao je potom na veliki pomak u poslovanju kompanije, koja je, prema njegovim riječima, donijela revoluciju u polje vještačke inteligencije i predstavio novi “trijumvirat Google-ovih proizvoda – AI + softver + hardver”.

Rik Osterloh, potpredsjednik odjeljenja za hardver u Google-u, potom je stupio na scenu i osvrnuo se na kupovinu HTC hardvera, prije nego što je prikazao video u kom se detaljno opisuju uspesi kompanije u posljednjoj godini: Google Home, Pixel, 4K Chromecast, Daydream VR i druge stvari.

[ads1]

“Konkurencija na polju smartfona postaje sve veća i veća i postoji pritisak da svake godine predstavljamo sve bolje proizvode”, rekao je on.

“Smartfoni možda postaju sve sličniji po specifikacijama, ali smo svjedoci brojnim revolucijama u pogledu iskustva koje možemo pružiti svojim korisnicima”.

On je naveo primjer Google Home, koji ima dva mikrofona, u poređenju sa četiri ili osam koliko ima konkurencija, ali koji ipak uspjeva da prepoznaje glasovne komande kroz specijalno mašinsko učenje.

O uređaju Home više je govorio Riši Čandra, potpredsjednik odeljenja za proizvode u Google-u, koji je najavio da će u Japanu ove nedjelje biti predstavljen taj uređaj kog je uporedio sa Amazonovim Echo.

On tvrdi da će Home, za razliku od Echo-a biti dostupan i opciju poziva i to u Velikoj Britaniji “krajem ove godine”, a da će biti dostupan i u SAD i Kanadi, a onda istakao jednu od najvećih razlika u odnosu na Amazonov proizvod: Voice Match opciju, zahvaljujući kojoj Home može da pruža različite odgovore u zavisnosti od toga s kim “razgovara”.

Zatim je najavio dizajnerku Google Home projekta Izabel Olson, koja je predstavila prvi novi uređaj predstavljen na današnjem događaju: Google Home Mini.

To je mini uređaj veličine hokejskog paka, presvučen tkaninom i dizajniran tako da se smjesti na bilo koje mjesto u kući. Zahvaljujući specijalnom materijalu, koji je dizajniran u Google-u, može da se poveže sa bilo kojim aktiviranim Chromecast zvučnikom. Biće dostupan u tri boje i u SAD će se prodavati po cijeni od oko 50 dolara.

U prodavnicama bi trebalo da se nađe već 19. oktobra.

Uz novi kratki video, Google je predstavio još jedan uređaj – Google Home Max, veliki zvučnik koji je dizajniran kao muzički uređaj.

Može biti ukombinovan sa stereo linijom i sličan je direktnoj konkurenciji – Apple HomePod uređaju, koji je nedavno najavljen.

“Baš kao što je Pixel redefinisao kameru, isto ćemo učiniti i sa zvukom”, rekao je Riši Čandra, koji se nakon toga vratio na scenu.

[ads2]

“Da bi dobro zvučali, zvučnici se moraju prilagođavati vašem domu. Zato danas najavljujemo pametni zvuk”.

Zvučnik će navodno podržavati YouTube Music, Spotify i druge muzičke servise i koštaće oko 400 dolara. Trebalo bi da se pojavi u SAD u decembru, u isto vrijeme kad se očekuje Apple-ov HomePod.

Zatim je predstavljen novi prenosni računar – Pixelbook, koji neodoljivo podsjeća na Lenovo Yoga laptop i Microsoft-ov Surface Book.

Riječ je o laptopu sa velikim tasterima, širokim trackpad-om i ekranom od 12,3 inča.

“Pixelbook je najtanji laptop koji smo ikad napravili”, rekao je Met Vokun, menadžer proizvoda odjeljenja za hardver.

Riječ je o malom elegantnom laptopu koji radi na Chrome OS. Težak je jedan kilogram, a zahvaljujući ekranu koji može da se pomjera pod uglom od 360 stepeni, može da se koristi i kao tablet.

Njegova baterija navodno može da izdrži 10 sati upotrebe, a obezbjeđuje vam i 16GB RAM i 512GB skladišnog prostora.

Na scenu je potom izašao šef proizvoda Mario Kveiroz koji je najavio ono što smo svi očekivali – Pixel 2 i Pixel 2 XL.

“Vjerujemo u preispitivanje statusa kvo. Tražimo više od svijeta oko nas i od svoje prirode. Pitanje je: šta ako bi pametni telefoni postali pametniji i jednostavniji?”

Baš kao što smo imali priliku da saznamo iz informacija koje su procurile, riječ je o uređajima od pet, odnosno šest inča. Najavljeni su i neki “inovativni” proizvodi koji će biti dostupni kao dodaci za telefon, kao i novo iskustvo u upotrebi kamere i Google Assistant-a.

Više o Pixel 2 i Pixel 2XL možete pročitati ovdje.

Google je predstavio i Daydream View VR uređaj koji sada može da se poveže sa TV-om i koštaće oko 100 dolara.

Takođe, biće dostupne “bežične” slušalice pod nazivom Pixel Buds koje ipak imaju žicu i to onu koja ih međusobno povezuje, ali zato direktno komuniciraju sa Google Assistant-om, što znači da omogućavaju direktno “voice-to-voice” prevođenje.

Dakle, čim telefon čuje nekog ko govori drugi jezik, u slušalicama ćete čuti prevod, a navodno podržava oko 40 jezika. Slušalice će koštati oko 250 dolara.

Na posletku, tu je i simpatična Google Clips kamera, koja automatski bilježi fotografije.

Recimo, možete se igrati sa ljubimcem i staviti je pored sebe, a ona će zabilježiti fotografiju kada oboje budete u kadru.

(B92)