Aktuelnosti Višegrad

FRESKE U SPOMEN-KOSTURNICI U VARDIŠTU

VIŠEGRAD – Radovi na rekonstrukciji Spomen-kosturnice srpskim borcima poginulim ili umrlim od tifusa 1914. i 1915.godine u borbama oko sela Vardišta kod Višegrada privode se kraju.

Slikari Branislav Kovačević i Drago Vučić, uz pomoć monaha Serafima iz manastira Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci, ovih dana freskopišu unutrašnjost kosturnice u kojoj je sahranjeno oko 400 srpskih boraca a ovdje su upisana imena samo njih 78.

BRANISLAV-KOVACEVIC
Branislav Kovačević

Monah Serafim kaže da je ova kapela, podignuta još 1932.godine i osvještana od strane mitropolita Petra Dabrobosanskog, bila zapuštena i prepuštena zubu vremena i ljudskom nemaru.

” Prije tri godine Vlada Srbije osmislila je projekat obnove ovog spomen-obilježja iz Prvog svjetskog rata tako da je objekat saniran i rekonstuisan mu je prvobitni izgled. Uređen je i prostor oko kosturnice, asfaltiran prlzni put od magistrale Vardište -Užice do nje tako da je sad dostupna vjernicima a i turistima”, rekao je monah Serafim.

Kosturnica je posvećena Svetom Đorđu pa su se slikari potrudili da urade freske iz njegovog žitija.


Monah Serafim

Slikar Branislav Kovačević iz Pala kaže da gornjom zonom objekta dominira lik Isusa Hrista .

“Oko tog lika spuštamo se niže sa scenama Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija. Imamo šest scena iz njegovog žitija . Kad to završimo planiramo u donjim zonama da freskopišemo svete ratnike”; dodao je Kovačević.

Rekonstrukciju ovog spomen obilježja , koje se nalazilo neposredno pored kasarne bivše JNA, i bilo zapušteno i ruinirano, finansirala je Vlada Srbije uz pomoć opštine Višegrad, preduzeća “Romanijaputevi”, Srpskog sokolskog društva “Soko” i drugih dobročinitelja.

Kapelu je podigao Josip Matković iz Beograda u pomen dvojice njegovih sinova i njihovih ratnih drugova poginulih na ratištima oko Višegrada.

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com