Zanimljivosti

Fotinija – moderna živa ograda

e4c07973dbc8eb2f7380bdedc4201087_XL

Postoji mnogo lepih, otmenih i popularnih biljaka koje se sade kao žive ograde, a jedna od njih je i fotinija. Izuzetnog je kolorita, zimzelena, brzog rasta, otporna i odlično podnosi orezivanje.

To su svi epiteti ove posebne biljke. Ako želite da se vaše dvorište razlikuje od ostalih i da pored toga što će vas ograditi od radoznalih komšija unese novi poseban izgled, onda je to živa ograda od ove prave hit biljke.

Malo je stvari koje možete promeniti u vrtu i tako celokupan izgled bašte i kuće ulepšati na tako vidan način. Živa ograda od ove posebne biljke je svakako jedan od načina. I kao tek posađena, ova biljka se ističe svojim posebnim koloritom i odmah privlači pažnju. Brzo raste i pravi dobru zaštitu i od prašine i od radoznalih pogleda. S obzirom da joj zimi listovi ne opadaju (zimzelena), ona je ukras i zaštita 365 dana u godini. Malo se biljaka može time pohvaliti.

[ads2]

fotinija - moderna živa ograda

Kod nas je sve popularnija i dosta tražena ova zimzelena biljka koja je uglavnom uvezena iz Holandije i Italije. Sada se proizvodi i kod nas i adaptirana je na naše podneblje. Ima ih nekoliko vrsta, ali se u našim uslovima kao najizdržljivija pokazala Fotinija Red Robin. Prošlogodišnji mrazevi od -22 i temperatura koja je 61 dan bila u minusu, nisu uništili biljku. Poneka vršnja ili mlada grana je promrzla, a ostali deo biljke je odlično podneo mraz i u proleće obradovao svojim jarko crvenim listovima.

Fotinija preferira redovnu vlagu, posebno tokom prve sezone. Redovni raspored zalivanja pomaže biljci da dobro razvije korenov sistem. Zalivanje treba da se vrši u korenskoj zoni, izbegavajući kvašenje lišća, što bi moglo podspešiti razvoj štetočina.

Dodavanje malča između biljaka pored lepog izgleda može pomoći u zadržavanju vlage i sprečavanju korova. Beli obluci su dobar alternativni izbor za ovu biljku, stvaraju dobar kontrast boja i sprečavaju korov. Redovna prihrana biljaka u rano proleće tokom prve i druge godine može, takođe, podstaći rast. Koristite đubrivo sa 20:20:20 formulom i to jedna supena kašika na deset litara vode.

[ads1]

 

Kako formirati ogradu?

Biljke saditi na razmak od 50 do 60 cm i formiranje početi odmah posle sadnje. Nemojte da vas brz rast fotinije prevari i zaboravite češće orezivanje mladih izbojaka. Najbolje se formira ograda od mladih sadnica kojima se skrate vrhovi i tako podstiču bočne grane.

U praksi se pokazalo da je najbolje ako se pored posađenih biljaka postavi crevo kap po kap koje se lako poveže na obično crevo za zalivanje i tako štedi voda i vreme potrebno za natapanje. Od proleća se može jednom mesečno prihranjivati i ako se zaliva, prirast je i preko jednog metra.

Izvor: garden.rs/napravisam.rs