Zanimljivosti

Evo u kojoj zemlji se pije ogromna količina kafe

kafa

U  Italiji se ne uzgaja kafa ali je to zemlja u kojoj se pije ogromna količina kafe, koja stiže neobrađena,  a potom uz savršeni tretman gutljaj iz šoljice postaje praznik u ustima. Lider italijanske kafe nosi ime “KIMBO” i to ime predstavlja sinonim najbolje kafe koja ide u svet iz Napulja a postoji od 1963 godine. Sa stabala koja mogu da porastu od 2 do 8 metara visine iz Brazila (Santos) stigne u pogone Kimbo u Napulju 42% od ukupno proizvedene kafe, iz Vijetnama 21% i 27% iz nekoliko latinoameričkih  zemalja. U ukupnom rezultatu u Napulju u ultramodernom postrojenju obradi se i izađe na italijansko i svetsko tržište 23 miliona kilograma Kimbo kafe.  Pre nego što pređe granicu Apeninskog poluostrva kafa se strogo kontroliše, na tome pored sanitarne rade i druge inspekcije. Kada je jednom ušla u ogromnim džakovima od jute 180 zaposlenih započinje,  ni malo jednostavan i odgovoran proces prerade; od smeštanja u različite silose tehnološki veoma moderne, potom slede razni procesi, sušenja, skidanja opne, laboratorijska kontrola pa sve do prženja kafe na temperaturi od 130 do 230 stepeni, a nakon toga počinje proces hlađenja. Tokom tostiranja kafe veoma je važna kontrola stepena isprženosti u raznim fazama, boje, arome; savršene mašine imaju stotinu termičkih profila. Istovremeno se prži 400 kg sveže kafe i dobije 300 kg na kraju. Pre pokavnja kafa stoji 2 do 7 dana i prati se njeno ponašanje.

[ads1]

 

Kada se izgovori reč Kimbo misli se na jedan tip kafe, a zapravo je ima 52 različite mešavine, od onih u samoposlugama u više od 50 zemalja sveta, pa do one koja se sprema za uslužna mesta na autoputevima, na 700 autogrilova u Italiji pije se Kimbo ili posebno ona koja se služi u barovima koja nakon prženja obavezno odstoji sedam dana i kontroliše se da slučajnio nema neki defekt. Nova moda su kapsule kafe, njihova sadržina je 7 grama za jednu šoljicu i prozvede se dvadesetak tipova kafe.

Garancija kvaliteta Kimbo kafe je zakon u proizvodnji i filozofiji poslovanja ovog ogromnog postrojenja, mešavina je apsolutno uvek ista za svaku naznačenu vrstu kafe. Postoje četiri sveta pravila za dobru kafu, kažu u Napulju, četiri “M”: (reči su naravno na italijanskom): Mišela (miscela) mešavina, Mano, ruka (bariste), Makina (macchina) mašina za mlevenje, Maćinatura (macinatura) mlevenje.

[ads2]

Kimbo se pio u dvadesetak zemalja,  a danas u preko pedeset jer je dostigao porast proizvodnje i izvoza za 26% u samo dve godine.  Kimbo je postao simbol espreso kafe iz Napulja u svetu, na autogrilovima duž Apeninskog poluostrva pije se Kimbo. U Francuskoj koja je najveći uvoznik ove kafe služi se u 11.000 lokala, a posle Italije i Francuske najveći potrošači su Englezi.

U Napulju je 2013- otvorena prva Ambasada kafe u svetu u najpoznatijoj kafeteriji u centru grada i tamo postoje mašine za pravljenje kafe sa posebnim manevrisanjem kao u stara dobra vremena.

Izvor: Domaćinska kuća