Zanimljivosti

Električni MINI Cooper S E Countryman ALL4

Mini-Cooper-S-E-Count-01

MINI Cooper S E Countryman ALL4 prvi je model britanske premium marke u kojem hibridni plug-in pogon nudi mogućnost mobilnosti koja je isključivo električna, a time i bez emisija, uz to što nudi uzbuđenje sportske agilnosti i vrhunske svestranosti.

Tehnološka stručnost i raspon modela BMW Grupe pružila joj je vodeću ulogu u oblasti električne mobilnosti. MINI je u tome bio pionir: MINI E predstavljen 2008. godine bio je prvi automobil isključivo na električni pogon BMW Grupe, a vozili su ga privatni korisnici u svakodnevnom saobraćaju kao deo velikog terenskog eksperimenta. Više od 600 automobila zasnovanih na MINI Cooperu korišćeno je u svrhu praktičnog testiranja širom sveta. Projekat je doneo značajna saznanja o korišćnju električnih automobila, a primenjena su u razvoju modela BMW i3.

Hibridni plug-in pogon modela MINI Cooper S E Countryman ALL4 kombinuje najbolje iz dve oblasti. Prostor ispod poklopca motora zauzima tro-cilindarski benzinski motor s MINI TwinPower Turbo tehnologijom iz najnovije generacije motora BMW Grupe. Zapremina od 1,5 litara ostvaruje izlaznu snagu od 100 kW/136 KS. Maksimalni obrtni moment motora je 220 Nm, koji nastavlja s normalnim radom pri 1.250 obrtaja u minuti. U modelu MINI Cooper S E Countryman ALL4, motor s unutrašnjim sagorevanjem je uparen s modifikovanim šesto-stepenim Steptronic prenosom koji snagu prenosi na prednje točkove.

Drugi dio pogona modela MINI S E Countryman ALL4 je elektro motor koji je smešten ispod poda prtljažnika. Dizajniran prema principu hibridnog sinhronog motora, električni pogon nudi izlaznu snagu od 65 kW/88 KS – što je izrazito veliko s obzirom na njegovu veličinu i težinu. Maksimalni obrtni moment od 165 Nm na raspolaganju je odmah prilikom startovanja. Osim toga, obezbeđuje konstantnu isporuku snage čak i pri visokom broju obrtaja motora, kao i vrlo visok nivo efikasnosti. Električni motor usmerava snagu na zadnju osovinu preko dvostepenog jednostepenog prenosa.

Litijum-jonska baterija nalazi se ispred elektro motora ispod zadnjih sedišta. Sastoji se od pet modula, od kojih svaki sadrži 16 baterijskih ćelija. Elektro motor i baterija je proizvedena u fabrici Dingolfing, stručnom centru BMW-a za eDrive tehnologiju. Visokonaponska baterija ima kapacitet od 7,6 kWh. Može potpuno da se napuni za dva sata i 30 minuta preko zidnog punjača koja ima kapacitet punjenja od 3,6 kW. Punjenje na standardnoj kućnoj utičnici traje tri sata i 15 minuta.
MINI Cooper S E Countryman ALL4MINI Cooper S E Countryman ALL4

netauto.rs