Aktuelnosti Višegrad

Đurević: Stekli su se svi zakonski uslovi, opština će biti preseljena u Andrićgrad, na ponos građana!

20161212_150542-1024x768

„Stekli su se svi zakonski uslovi i Opština Višegrad biće u narednom periodu preseljena u Andrićgrad, na ponos svih građana!

Ovo, ekskluzivno za „Iskru“, reagujući na akciju opozicije u Višegradu, odbroničkih grupa SDS-a, PDP-a i NDP-a, i prikupljanje potpisa protiv odluke da se Opština Višegrad preseli u Andrićgrad, kaže načelnik Opštine Mladen Đurević.

– Opozicija pokušava na sve načine da se vrati u igru nakon ubedljivih poraza na parlamentarnim izborima 2014. i lokalnim 2016. godine jer su svesni činjenice da je vreme njihove strahovlade prošlo Ne stoji njihova tvrdnja da će preseljenjem Opštine u Andrićgrad, u Andrićgrad biti preseljen i centar grada. Centar Višegrada je, i biće tamo gde je i sada i to se ne može promeniti. Mi smo već postigli dogovor sa MUP-om i službom CIPS da se njihove službe presele u staru zgradu opštine u Ulici Kralja Petra, pa će frekvencija dolazaka ljudi u tu zgradu biti ista ili čak i veća nego kada je tu bila opštinska administracija – kaže Đurević.

On podseća da su tokom 2011. godine sve odluke vezane za gradnju Andrićgrada u Opštini Višegrad donošene jednoglasno, odnosno da su tada za njih glasali i odbornici SDS-a i PDP-a, stranaka koje sada prikupljaju potpise protiv preseljenja Opštine u Andrićgrad, pa je zato njihova sadašnja akcija još čudnija.

– Jednoglasno je doneta odluka o ustupanju Sportskog centra na korišćenje preduzeću „Lotika“, jednoglasno je doneta odluka o Regulacionom planu tog dela Višegrada, plan regulacije bio je na javnoj raspravi tokom koje nije bilo primedbi a tim planom predviđeno je da Gradska kuća bude u Andrićgradu. Takođe usvojene su i odluke za 2011. i 2012. godinu o finansiranju gradnje Gradske kuće i pozorišta u Andrićgradu. Prošle godine usvojena je odluka o prenosu Gradske kuće u Andrićgradu na Opštinu Višegrad, izmenjen je i Statut opštine kojim je adresa Gradske kuće, odnosno Opštine sada u Andrićgradu bb, umesto u Ulici Kralja Petra. To je, po zakonu, evidentirano i kod notara. Dakle, stekli se svi zakonski uslovi da se Opština Višegrad preseli u Andrićgrad i nikakve politikantske akcije opozicije to neće sprečiti. Mi smo u kampanji obećali građanima Višegrada da će zgrada Opštine biti preseljena u Andrićgrad i to obećanje na potpuno zakonit način i izvršavamo – kaže Đurević.

On naglašava da je Andrićgrad proteklih godina postao centar ne samo kulturnih, već i društevnih dešavanja ne samo u Višegradu nego i šire, u regionu, i da je građanima Višegrada ponos da Gradska kuća bude u jednom takvom ambijentu.

– Andrićgrad su proteklih godina posetili, da podsetim, pored ostalih i patrijarh srpski, premijer Srbije, predsednik Republike Srpske, u Andrićgradu su bili najpoznatiji svetski režiseri, glumci, sportisti, za ime Andrićgrada i Višegrada zaslugom Emira Kusturice čulo se širom planete, i čast je da Gradska kuća bude u jednom takvom prostoru – kaže Đurević.

Idejni tvorac i graditelj Andrićgrada Emir Kusturica kratko nam je rekao da je Gradska kuća u Andrićgradu kuća svih građana Višegrada, da pripada građanima tog grada a ne partijama, a da će Andrićgrad biti i ostati ono što je u samoj njegovoj srži – grad kulture, grad mladih, grad koji će širiti nove ideje i vidike, grad koji će posećivati i oplemenjivati najpoznatiji svetski umetnici.

 

 

ISKRA/opstinavisegrad.com