Aktuelnosti RS

DUG PREMAŠIO MILIJARDU MARAKA Usvojen akcioni plan za rješavanje problema u zdravstvu

Alen-Seranic-ministar-nauke-i-tehnologije-RS-08-foto-S-PASALIC-1

 

Obaveze javnih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja RS iznose oko jedne milijarde maraka, potvrdio je za Srpskainfo ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

On je rekao da je na posljednjoj sjednici Vlade RS usvojen Akcioni plan održivosti zdravstvenog sistema i Strateški plan razvoja Fonda zdravstvenog osiguranja do 2023. Upravo je akcionim planom predviđeno definisanje načina izmirenja dugova u javnom zdravstvu i zaustavljanje stvaranja novih obaveza.

Osim toga, predviđeno je detaljno utvrđivanje odgovornosti direktora javnih zdravstvnih ustanova, uključujući i smjene.

– Sam cilj akcionog plana podrazumijeva uspostavljanje finansijske održivosti javnog zdravstvenog sistema, ali na način da efikasnije pružamo zdravstvenu zaštitu stanovništvu i da omogućimo bolju radnu produktivnost – objašnjava ministar.

Akcioni plan, kako kaže, ima šest prioritetnih oblasti djelovanja, podijeljenja u tri paketa.

[ads1]

 

– Prvi paket predstavlja utvrđivanje i izmirivanje obaveza javnih zdravstvenih ustanova. Na osnovu rezultata svake ustanove definisaćemo način izmirenja obaveza. Možda ćemo neke moći otpisati, neke umanjiti ili ćemo ići na neki drugi način izmirenja obaveza – dodaje Šeranić.

Drugi paket mjera jeste, kako kaže, osiguranje kontinuiteta poslovanja javnih zdravstvenih ustanova, prije svega u ovoj godini i da se zaustavi trend povećanja obaveza.

– Ove mjere bi trebalo da dovedu do određenih rezultata na osnovu kojih ćemo utvrditi nova zakonska rješenja u prvoj polovini naredne godine. Ta zakonska rješenja podrazumjevaju dalje korake –  osmišljavanje i primjenu novih modela finansiranja zdravstvenog sistema i osiguranje da se raspoloživa sredstva koja ulaze u zdravstveni sistem koriste na što efikasniji način – navodi Šeranić.

Dodaje da je mjerama predviđeno i suzbijanje sive ekonomije, kako bi se povećala naplata u Fond zdravstvenog osiguranja RS. Za realizaciju mjera iz akcionog plana, osim Ministarstva zdravlja, zaduženi su javne zdravstvene ustanove, Fond zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo finansija i Poreska uprava RS.

 

[ads2]

 

Višković: Moramo zaustaviti „krvarenje“

Ocjena premijera RS Radovana Viškovića je da javni zdravstveni sistem “krvari”.

– Kako bi se stvorili uslovi za uvođenjem zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja u trezorski sistem poslovanja, te na taj način povećala fiskalna odgovornost, potrebno je prije toga definisati i dosljedno sprovesti mjere koje će „zaustaviti krvarenje“ zdravstvenog sistema, odnosno dodatno stvaranje neizmirenih obaveza – naveo je Višković.

On je još u ekspozeu najavio da će Vlada RS obaviti inventuru svih obaveza u zdravstvu, nakon čega će definisati model i sprovesti mjere za izmirenje neizmirenih obaveza u zdravstvenom sistemu.

srpskainfo.com