Sport RS

DOMINACIJA U ODBOJCI BIH Pehari idu u ruke klubova iz Republike Srpske

jELktkqTURBXy9mODViZmFiZmYzNGEyYzllNzc0YzZmZjBjMmY4YTJhNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Odbojkaški klubovi iz Republike Srpske potvrdili su apsolutnu dominaciju u odbojci Bosne i Hercegovine s obzirom na to da su se čak četiri kluba iz ovog entiteta u obe konkurencije plasirali u finale plej-ofa.

U muškoj konkurenciji za prehar šampiona Bosne i Hercegovine boriće se branilac titule Mladost iz Brčkog i Radnik iz Bijeljine, dok će o tituli u ženskoj konkurenciji odlučivati odbojkašice Bimal Jedinstva i Gacka, tako da je potpuno izvesno da će i ove godine šampioni BiH doći iz Odbojkaškog saveza Republike Srpske.

Najveće iznenađenje u priredili su odbojkaši Radnika koji su nakon dva meča eliminisali bolje plasirani Kakanj. Trener Radnika Darko Manojlović ističe da je ovo veliki uspeh.

– Napravili smo veliki uspeh za klub, ali i za odbojku Republike Srpske s obzirom da smo na neki način upotpunili uspeh klubova iz Republike Srpske, jer zaista se retko dešavalo da klubovi iz jednog entiteta izbore plasman u finale plej-ofa za šampiona BiH. Mi smo od samog početka znali da vredimo, zahvaljujući našim prijateljima iz Srbije koji su nam pomogli da analiziramo igru Kaknja, da obradimo sve statističke podatke i potpuno spremno dočekamo duele proiv Kakanja, posebno onaj prvi koji smo dobili sa 3:0.

U drugom je bilo mnogo teže, gubili smo dva puta ali smo se i vraćali taj-brejk dobili sa 16:14 i potvrdili svoj kvalitet, a nadam se da ćemo i u finalnim duelima igrati na ovom nivou – rekao je trener Radnika Darko Manojlović.

Foto: OK Mladost / RAS Srbija

Odbojkaški savez Republike Srpske, kaže generalni sekretar Rado Kuzmanović, uložio je velike napore u unapreženje odbojke, a ti napori su sada došli do punog izražaja.

– Ovo pokazuje da smo u Odbojkaškom savezu Republike Srpske u radu unutar saveza i klubova ispravno orjentisani.  U teškom vremenu klubovi su uspeli da se organizuju na najbolji mogući način i da iz jednih teških uslova dostignu nivo u kojem su uspešniji od klubova iz Federacije BiH. Savez je imao ispravan koncept rada, pravilne odluke o sistemu takmičenja koji doprineo da se iz organizacije klubova i sistema takmičenja mogu postizati bolji rezultati. Očekujemo da će se taj trened nastaviti i u budućnosti – rekao je Kuzmanović.

Rezultati revanš mečeva polufinala: Odbojkaši: Mladost – Domaljevac 3:1 (25:27, 25:11, 25:17, 25:19), Kakanj – Radnik 2:3 (27:25, 22:25, 25:20, 20:25, 14:16). Odbojkašice: Bimal Jedinstvo – Kula Gradačac 3:0 (25:11, 25:8, 25:16), Gacko – BL Volej 3:0 (25:15, 25:16, 25:17)

Dominacija u svim kategorijama

Rezultati u plej-ofu šampionata Bosne i Hercegovine samo su nastavak uspešnog trenda rezultata klubova iz RS u prethodnom periodu. U sezoni 2015/2016 svi šampioni BiH od pionira do seniora i osvajači Kupa RS dolaze iz klubova uključenih u Odbjkaški savez RS. U 2017. godini klubovi iz Srpske osvojili su Kup u obe konkurencije, a izvesno je da će osvojiti i šampionske titule.

blic.rs