Zanimljivosti

Dogodine iste cene električnih i standardnih automobila

Chevrolet-Bolt_EV-17-01

U toku 2018. godine cena proizvodnje električnih automobila trebalo bi da se spusti na nivo benzinskih i dizel automobila. Taj zaključak doneo je UBS, nakon što su njihovi stručnjaci evaluirali jedan od jeftinijih modela koji je sada dostupa na tržištu, Chevy Bolt. Zaključili su da je cena proizvodnje električnih automobila mnogo niža od očekivane, ali pronašli su još potencijala za njeno  smanjenje, nakon što su razložili troškove proizvodnje. Pad cena prvo se očekuje unutar EU, pa tek onda na drugim tržištima.

Analitičari tvrde da se tada može dogoditi tačka infleksije tržišta, tj. da bi količine prodatih električnih vozila mogle dramatično da porasu. Prema ranijim predviđanjima prodaja bi porasla za 50 odsto, tačnije na 14.2 miliona prodatih modela u 2025. godini, što bi bilo 14 odsto ukupne globalne prodaje automobila.

Takvim predviđanjima, klasična automobilska industrija ponovo bi mogla da uđe u krizu, budući da i velike kompanije poput Volkswagena kaskaju u razvoju pogonskih elemenata za tržišnim liderima proizvodnje električnih automobila. Ovakav udarac na tržište poistovećuje se s onim koji se dogodio predstavljanjem Fordovog Modela T, koji je takođe drastično smanjio cenu putničkog automobila.

Nakon analize Bolta, čija je cena oko 37.000 dolara, UBS je zaključio da su elektromotor i ostali delovi pogona jeftiniji oko 5.000 dolara nego što se mislilo, s još mnogo preostalog prostora za dodatno smanjenje cene.

Međutim, iako se to na prvi pogled ne vidi, stvari nisu tako jednostavne. Chevrolet, odnosno General Motors, na svakom proizvedenom i prodatom Boltu gubi oko 7.500 dolara, što može da se pripiše nedostatku većeg proizvodnog kapaciteta, koji bi dodatno trebalo da smanji cenu. Nakon što se postignu istovetne prodajne količine s konvencionalnim modelima, električni automobili trebalo bi da postanu profitabilni.

netauto.rs