Aktuelnosti RSAktuelnosti VišegradRudoSrbija

Dodik i Vučić razgovarali u Beogradu: Pomoć za još pet opština u Srpskoj: Višegradu, Sokocu, Rudom, Nevesinju i Bileći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su danas u Beogradu o svim važnim pitanjima koja se tiču odnosa Srbije i Srpske, a fokus je bio na zajedničkim projektima.

Vučić je istakao da je razgovarano o mnogo konkretnih stvari, najavivši zajedničku sjednica vlade Srbije i Republike Srpske.

– Imaćemo prijedlog zaključaka o izgradnji dva memorijalna centra, jednog u Donjoj Gradini, a drugog u Beogradu. Konačno krećemo u realizaciju – poručio je on.

Vučić je rekao da će Srbija izdvojiti pomoć za još pet opština u Republici Srpskoj.

– Mi ćemo, pored nekih opština koje smo pomagali u Republici Srpskoj, ali i na teritoriji FBiH, dodatno pomoći i Sokocu, Rudom, Višegradu, Nevesinju i Bileći – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da ga je Dodik upoznao o stanju i odnosima u BiH, kao i borbi i pokušajima Republike Srpske da sačuva svoja prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

– Dejtonski sporazum je suština funkcionisanja BiH, a time i Republike Srpske i uvijek ćemo podržati sve što je dogovor tri naroda uz poštovanje ovog sporazuma – rekao je on.

Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da je fokus današnjeg razgovora bio na projektima izgradnje aerodroma u Trebinju, HE “Buk Bijela” i auto-puta Rača-Bijeljina.
-Razgovarali smo o održavanju dalje pažnje na projektima aerodroma u Trebinju, HE „Buk Bijela“ i gradnje i završetka trase auto-puta od Rače do Bijeljine, kao i kako koordinirati aktivnosti da se u slično vrijeme otvori dionica Kuzmin-Rača i Rača-Bijeljina – rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vili “Mir”.
Dodik je rekao da je na sastanku u Beogradu upoznao Vučića o unutrašnjim problemima BiH i pokušajima da se razgradi ustavni položaj Republike Srpske.

– Angažman jednog dijela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva vodi ka tome da se degradira i još više usložni ustavni položaj Republike Srpske. Došli smo do trenutka u kojem to pitanje ne možemo da odlažemo i naša odbrana, kao reakcija na sve to, je da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcjepljenju Republike Srpske – istakao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska ne traži ništa osim onog što je već riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska zalaže za neutralnost, prateći poziciju Srbije.

– Saradnja sa NATO može, ali mi smo to sad obustavili dok ne definišemo poziciju, ali članstvo ne dolazi u obzir – poručio je Dodik.

glassrpske.com