Politika RS

Dodik i Karan protiv Ivanića

rs-dodik-i-karan-(2)

Iako je do opštih izbora u BiH 18 meseci već je počelo u javnosti licitiranje imena kandidata za funkciju predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH. Pošto se Milorad Dodik nakon dva mandata na mestu predsednika po zakonu ne može kandidovati za treći mandat u nizu za ovo mesto biće velika bitka opozicije i vlasti u Srpskoj.

Izvori “Novosti” bliski SNSD kažu da je jedan od glavnih kandidata ispred SNSD za predsednika RS Siniša Karan, bivši predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma. Za srpskog člana Predsedništva postoji interes Dodika, ali ta odluka je još u magli, a aktuelni predsednik RS je zasada bliži odluci da bude premijer RS ukoliko SNSD odnese pobedu na opštim izborima u Srpskoj.

Kako kažu izvori ako Dodik bude kandidat za srpskog člana Predsedništva, opozicija na to mesto ne može da računa jer Dodik, kako su do sada pokazali izbori, ne gubi.

– Ali, SNSD će biti u velikom problemu ako Dodik bude ciljao mesto premijera. U SNSD od prošlih opštih izbora niko nije odskočio kao nova snaga i da može, osim Dodika, da povuče veliki broj glasova na izborima. Siniša Karan je moguće rešenje za predsednika Srpske, ali ostaje problem oko kandidata za Predsedništvo BiH. Čak nije isključeno i da se ovo mesto ponudi nekom od partnera iz DNS ili Socijalističke partije. Jedna od glavnih aduta SNSD na izborima biće odlično organiozovana glasačka mašinerija – ističu izvori.

U Savezu za promene, jedino je Mladen Ivanić, ukoliko bude raspoložen za dalje političko delovanje, siguran kao kandidat za predsednika ili člana Predsedništva BiH.

– Problem cele opozicije je drugi kandidat. Na spisku imena iz opozicije, a koji bi želeli da budu kandidati za jednu od dve funkcije, već sada je mnogo kandidata.

PREURANjENO

STAŠA Košarac, član GO SNSD, kaže za “Novosti” da će SNSD tek naredne godine ozbiljnije krenuti u pripreme lista sa kandidatima.

– Stranka će doneti zadnju reč. Zasada nema nikakvih razgovora zvaničnih na temu imena kandidata za funkcije na prestojećim opštim izborima – kaže Košarac.

novosti.rs