Kopaonik

Do Kopaonika teško putovanje, ali na stazama skijaši uživaju

drusstvo-guzzva-kopaonik-2

 

Oni koji ovih dana kreću na Kopaonik trebalo bi da se naoružaju strpljenjem i dobrim raspoloženjem, jer putovanje, recimo, od Beograda do najpopularnijeg ski-centra u Srbiji može da potraje i više od sedam sati. Preciznije rečeno, od naplatne rampe u Vrčinu do kapija Nacionalnog parka „Kopaonik” putuje se oko tri i po sata, ali zato uspon do vrha planine, koji se obično prelazi za 45 minuta, može da traje i četiri i po sata. Pre svega „zahvaljujući” ogromnom interesovanju skijaša i produženom raspustu, ali najviše zbog nedovoljno dobro očišćenih puteva i saobraćajne policije, nedovoljno odlučne da reguliše saobraćaj i iz njega isključi sve koji računaju da će se drskošću, sakrivenom iza zatamnjenih stakala, moći da automobil ostave nasred puta i nepropisno se parkiraju zaustavljajući ceo saobraćaj.

 

[ads1]

 

Kada putnik namernik posle višesatnog putovanja konačno stigne na odredište i poželi da se okrepi u omiljenoj kafani ili kolibi na snegu, sačekaće ga novo neprijatno iznenađenje. Naime, u poslednje dve nedelje zatvoreno je 15 najpopularnijih kopaoničkih restorana, kafića i ski-koliba u kojima se služe nacionalni specijaliteti i uživa pored kamina. Neki od njih nisu prijavili radnike, drugi nisu izdavali fiskalne račune, a neki su zatvoreni zbog nezadovoljavajućih sanitarnih uslova. Odgovor na pitanje koliko košta kafa na Kopu i dalje zavisi od toga gde je čovek naruči: u popularnom „Mašincu” kapučino možete popiti za 150 dinara, a ako poželite da kafu ispijate u kafićima koji se nalaze u prvom komšiluku hotela „Grand”, račun može iznositi i nekoliko stotina dinara.

Prodavnice i apoteke su dobro opremljene, u supermarketima cene su iste kao u ostatku Srbije, a na policama ovih prodavnica mogu se kupiti i lanci za gume, za slučaj da neko na Kopaonik krene bez njih ili ga je mećava iznenadila.

Jedino neprijatno iznenađenje mogu doživeti stranci koji su u Srbiju došli sa „dajners” karticama jer njih ne primaju u ovdašnjim prodavnicama. Inače, Kopaonik ovih dana zaista podseća na svetsku ski-prestonicu jer je planina prepuna britanskih, japanskih, bugarskih, rumunskih, hrvatskih, ruskih i francuskih turista koji su oduševljeni lepim vremenom i dobro uređenim stazama.

 

[ads2]

 

 

Zahvaljujući lepom vremenu i dobro organizovanom radu „Skijališta Srbije”, gotovo sve staze su u funkciji, a pripadnici Gorske službe spasavanja krstare duž staza da se nađu na usluzi onima kojima možda zatreba pomoć. Stranci, koliko saznajemo, imaju puno reči hvale za zaposlene u Trauma centru. Čuli smo, na primer, da kada je turistkinja iz Rijeke zbog nesnosnih glavobolja potražila pomoć od lekara ove medicinske ustanove, koja inače pripada Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, pružena joj je hitna medicinska pomoć, bez obzira što nije naš osiguranik.

Procene govore da se na Kopaoniku trenutno odmara oko 30.000 turista, mada zaposleni u „Skijalištima Srbije” veruju da će mart oboriti sve rekorde – pre svega zbog lepog vremena i visine snežnog pokrivača koja trenutno iznosi metar i po.

politika.rs