Zanimljivosti

Dinamičan i efikasan potpuno nov BMW X4

BMW-X4BMW-X4
Novi model BMW X4 naglašava svoj individualni karakter upadljivim dizajnom eksterijera koji ukazuje na sportske instinkte vozila, značajno poboljšanom dinamikom vožnje, dodatno usavršenim ambijentom enterijera, najsavremenijim sistemima za pomoć vozaču i vodećim tehnologijama konektivnosti. Uvođenjem dva nova modela BMW M Performance u liniju proizvoda dodatno je naglašena dinamična i ekstravagantna aura ovog sportskog kupea.

Povećanje spoljne dužine od 81 milimetra na 4.752 milimetra, uz 54 milimetra pridodata osovinskom razmaku (koji sada iznosi 2.864 milimetra) i dodatnih 37 milimetara širine (1.918 milimetara) daju potpuno novom modelu BMW X4 dinamično veće proporcije. U središtu upečatljivog prednjeg dela nalazi se velika BMW prednja rešetka trodimenzionalnog izgleda. Dva dvostruka LED fara sa dinamičnim konturama kao i horizontalnim svetlima za maglu formiraju novu interpretaciju poznatog šestookog lica BMW X modela.

[ads1]

 

Precizna linija ramena, koja preuzima i linije otvaranja vrata na putu prema zadnjim svetlima, i karakterna linija između lukova točkova seku površine na bokovima automobila. To stvara jasno definisani zadnji deo, dodatno naglašen uvučenim staklenim odeljkom pozadi. Linija krova u stilu kupea klizi u zadnji prozor elegantno i raskošno pre nego što se strmo obruši do pozadine. Horizontalne linije, zadnja LED svetla koja vire iz karoserije u svom trodimenzionalnom obliku, i dvostruke izduvne cevi (zajedničke za sve varijante motora) uveličavaju širinu zadnjeg kraja. Model X4 preuzima ulogu privlačnog sportiste u porodici modela BMW X.

Zasebni elementi dizajna i aluminijumski točkovi od 19 inča specifični za model deo su varijanti modela xLine, M Sport X i M Sport, dopuštajući da se dizajn eksterijera i enterijera skroje tako da odražavaju lični ukus vlasnika. Kupci modela BMW X4 sada mogu da biraju i među opcijama sistema BMW Individual.

Enterijer potpuno novog modela BMW X4 ostavlja utisak vrhunski modernog kombinovanog sa dinamičnošću privlačnoj za oko. Raspored u kabini fokusiran je na vozača, niska tabla s instrumentima i pomalo izdignuto mesto za sedenje zajedno donose vrhunski doživljaj ali i sigurnost u vožnji. Iznova dizajnirana sportska sedišta sa smelo ocrtanim bočnim jastucima i oblogama za kolena na stranama centralne konzole dodaju sportski utisak. Uz to, prvoklasni materijali, precizna i kvalitetna konstrukcija, kao i pomno izrađeni detalji određuju ton ažuriranog vrhunskog karaktera potpuno novog modela BMW X4.
Prostrani odeljci police za odlaganje, veliki džepovi u vratima, držači za čaše i različiti prostori za odlaganje predmeta svedoče o funkcionalnim kvalitetima potpuno novog modela BMW X4. Pozadi su tri sedišta pune veličine koja nude više prostora za noge nego ranije. Utovarni prostor može se proširiti sa 525 na maksimalno 1.430 litara spuštanjem delova zadnjih naslona, sa standardnom podelom 40:20:40. A opcionalna teretna funkcija omogućava da se i ugao naslona pojedinačno podešava.

Inteligentna mešavina materijala omogućila je da se znatno uštedi na težini, ne samo šasije već i konstrukcije karoserije i brojnih drugih komponenti pored toga. Uvođenjem „BMW Efficient Light Weight“ novi model je i do 50 kilograma lakši od prethodnika (ako se imaju u vidu varijacije u opremi). Aerodinamična svojstva sportski aktivnog kupea takođe su poboljšana, zahvaljujući čemu potpuno nov BMW X4 postavlja nove repere u svom segmentu sa koeficijentom otpora vazduha (Cd) od 0,30.

Prošireni operativni sistem, najmoderniji sistemi za asistenciju vozaču i nove funkcije BMW ConnectedDrive. Ekran iDrive i operativni sistem potpuno novog modela BMW X4 obuhvataju i samostojeći kontrolni ekran koji je opcionalno dostupan u verziji od 10,25 inča sa funkcionalnošću ekrana osetljivog na dodir. Sistem kontrole glasom prošao je kroz dalja poboljšanja i sada može da sledi slobodno formulisana uputstva. BMW kontrola pokretom ruke, multifunkcionalni ekran sa instrumentima i BMW Head-Up Display najnovije generacije takođe su dostupni kao opcije.

Bezbednosni paket Driving Assistant Plus obuhvata Active Cruise Control nove generacije sa funkcijom Stop & Go, asistentom za upravljanje i kontrolu kolovozne trake, asistentom za ostanak u kolovoznoj traci s aktivnom zaštitom od bočnih sudara, i upozorenjem na ukrštanje sa saobraćajem. Novi element Parking Assistant Plus takođe sadrži i funkcije Top View, Panorama View i 3D View. Daljinska 3D View funkcija daje vozačima mogućnost da uključe trodimenzionalnu sliku svog vozila uživo kao i njegovog neposrednog okruženja na svom smartfonu. Kao opcije dostupne su i priprema za WiFi hotspot koja omogućava brzu konektivnost digitalnih uređaja na internet, i telefonija sa bežičnim punjenjem za kompatibilne smartfone.

 

BMW-X4

 

Otkad je 2014. godine lansirana prva generacija BMW X4, širom sveta je prodato 200.000 jedinica, a kupci novog BMW X4 će moći da izaberu između tri benzinska i četiri dizel motora. Liniju predvode dva modela BMW M Performance. Šestocilindarski benzinski motor pod haubom modela BMW X4 M40i (potrošnja goriva kombinovano: 9,2 – 9,0 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 213 – 209 g/km) donosi maksimalnu izlaznu snagu od 265 kW/360 KS. Model BMW X4 M40d (potrošnja goriva kombinovano: 6,6 – 6,4 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 173 – 170 g/km) pokreće dizel motor sa šest cilindara od 240 kW/326 KS. Model BMW X4 xDrive30d (potrošnja goriva kombinovano: 6,2 – 5,9 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 163 – 156 g/km) isto tako svoju snagu crpi iz šestocilindarskog dizel motora, ovog puta sa 195 kW/265 KS. Pored ovoga, izbor motora takođe obuhvata dva četvorocilindarska dizel motora koji generišu 170 kW/231 KS u modelu BMW X4 xDrive25d (potrošnja goriva kombinovano: 5,7 – 5,5 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 149 – 145 g/km) i 140 kW/190 KS u modelu BMW X4 xDrive20d (potrošnja goriva kombinovano: 5,6 – 5,4 l/100 km; emisije CO2kombinovano: 149 – 142 g/km), kao i dva četvorocilindarska benzinska motora sa izlaznom snagom od 185 kW/252 KS u modelu BMW X4 xDrive30i (potrošnja goriva kombinovano: 7,3 – 7,2 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 168 – 164 g/km) i 135 kW/184 KS u modelu BMW X4 xDrive20i (potrošnja goriva kombinovano: 7,3 – 7,1 l/100 km; emisije CO2kombinovano: 168 – 163 g/km). Sve varijante modela usmeravaju snagu svog motora na put preko osmostepenog Steptronic menjača sa pločicama za promenu brzine na upravljaču i BMW xDrive inteligentnim pogonom na sva četiri točka kao standardnom opremom.

[ads2]

Potpuno nov BMW X4 (potrošnja goriva, kombinovano: 9,0 – 5,4 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 209 – 142 g/km) ostavlja svoj upečatljliv trag pružajući individualnost, dinamičnost i inovacije u daleko većim dozama. On će ispisati sledeće poglavlje priče o uspehu prvog sportski aktivnog kupea u vrhu srednje klase vozila.

netauto.rs