Zanimljivosti

DEMARIJEV PRINCIP PROTIV ROJEVOG NAGONA

Honey Bee Hive

Demarijev način ili demariranje je postupak u pčelarstvu koji se primjenjuje prvenstveno za sprječavanje pojave rojevog nagona na pčelinjacima, ali mnogi pčelari ovu metodu koriste i nakon što pčele povuku matičnjake. Metod je dobio naziv po Francuzu Demareu koji je, oko 1884. godine, prvi počeo da ga primjenjuje. Zamjenu nastavaka u proljeće pojedini pčelari također nazivaju demariranjem

Demariranje ili Demarijev metod jedna je od najpoluparnijih metoda u svijetu koja se koristi za sprječavanje rojenja pčelinjih zajednica. Iako je prvenstvena uloga Demarijeve metode spriječiti pojavu rojevog nagona, pojedini pčelari ovu metodu koriste i onda kada zajednica već uđe u rojev nagon, čak i kada pčele zatvore matičnjake.

Komercijalno pčelarenje i rojev nagon

Rojenje pčelinjih zajednica prirodan je ciklus proširivanja pčelinjih zajednica, ali ova pojava u komercijalnom pčelarstvu, ukoliko nije kontrolisana, pčelarima itekako izaziva glavobolje.

Protiv rojenja pčelari se bore na razne načine. Osnovno je obezbijediti da pčelinja zajednica živi u adekvatnim uslovima: da pčele imaju dovoljno prostora za izgradnju novog saća, deponovanje meda, da matica ima dovoljno prostora za zalijeganje jaja itd. Ali, ponekad zajednica preduhitri pčelara i uđe u rojev nagon prije nego pčelar uspije bilo šta uraditi.

Demarijev način ili demariranje je postupak u pčelarstvu, koji se primjenjuje prvenstveno za sprječavanje pojave rojevog nagona, ali mnogi pčelari ovu metodu koriste i nakon što pčele povuku matičnjake. Jedan je od najpopularnijih metoda za kontrolisanje rojenja pčela.

– Metod je dobio naziv po Francuzu Demareu (Demaré), koji je, oko 1884. godine, prvi počeo da ga primjenjuje – kaže Veroljub Umeljić, srbijanski pčelar u svojoj Enciklopediji pčelarstva.

[ads1]

 

Mudrost je u proširivanju slobodnog prostora

Demarijev način se može primijeniti u košnicama koje imaju tijela iste visine. Sastoji se u sljedećem: u plodištu se ostavlja matica sa jednim do dva rama mladog legla, a u gornje tijelo se premjeste svi ostali ramovi sa leglom i medom. Oba tijela se dopune ramovima sa praznim saćem ili satnim osnovama. Između plodišta i gornjeg tijela postavlja se matična rešetka. Trutovima iz gornjeg tijela treba omogućiti izlijetanje.

Neki pčelari postavljaju iznad rešetke (ispod gornjeg tijela sa leglom i medom) tijelo sa praznim saćem ili osnovama. Donje tijelo u ovom slučaju predstavlja roj, a gornje – izrojeno društvo. Deset dana kasnije treba uništiti matičnjake u gornjem tijelu.

Primjenom ovog metoda mogu se dobiti veće količine meda, jer u košnici, u narednom periodu, neće biti optimalne količine otvorenog legla, pa će se dio pčela njegovateljica preorijentisati na sakupljačice nektara.

Košnica pripremljena po Demarijevom principu trebala bi spriječiti pojavu rojevog nagona.

Rojidbeno stanje i razbijanje pčelinjeg gnijezda

Alija Dolovac u svojoj knjizi „Savremeno pčelarstvo“ (2005) opisuje da se Demarijev način pčelarenja može primijeniti čak i kada zajednica uđe u rojevi nagon, pa i onda kada su pčele povukle matičnjake.

– Metoda se zasniva na odvajanju matice od legla prevješavanjem okvira, odnosno na razbijanju pčelinjeg gnijezda, čim se stimulira stanje zajednice koja se izrojila – kaže Dolovac.

– Ako se u košnci nađu zaleženi ili zatvoreni matičnjaci, uzme se jedan okvir sa leglom i matičnjacima (ostave se samo dva najbolja) i okvir stavi u sredinu donjeg tijela plodišta (P1). Na krajeve se stavi po jedan okvir sa izgrađenim saćem, a ostali prostor ispuni sa satnim osnovama. Na donje tijelo plodišta (P1) stavi se matična rešetka, a na njega drugi dio plodišta (P2). Na gornji dio plodišta (P2) stavi se nastavak (treći op.a.) sa starim leglom. Drugi dan se u nastavcima iznad matične rešetke potraži matica, ako se nađe odstrani se. Ako je pak nema u nastavku, znači da je ostala sa matičnjacima. U tom slučaju ona će biti likvidirana izlaskom prve mlade matice iz matičnjaka. Nakon nekoliko dana bit će uništen i drugi matičnjak, nakon čega prestaje rojev nagon u zajednici.

Demarijev postupak u slučaju kada je zajednica već ušla u rojev nagon mnogi pčelari ocijenili su dobrim jer je zajednica sačuvana jaka, a u košnici je ostala mlada matica spremna za zimovanje i narednu sezonu.

[ads2]

DEMARIRANJE I CVJETANJE JABUKE

– U početku cvjetanja jabuke potrebno je „isforsirati“ izgradnju mladog saća, zamjena starog saća iz košnice i pri tome izvršiti dodatno proširenje prostora u plodištu (dodavanje satne osnove sa strane legla). Takođe, u ovom periodu počinje i biološka borba protiv varoe, upotrebom okvira građevnjaka. U punoj fazi cvjetanja jabuke potrebno je izvršiti demariranje nastavaka (zamjena mjesta), čime se pčelinje društvo dodatno upošljava i bitno umanjuje šansa za pojavu nagona za prirodno rojenje – kaže mr. Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci.

Kada je najbolje uraditi demariranje?!

– Ukoliko se demariranje koristi kao preventiva da do rojenja ne bi dišlo, vrlo je važno izabrati trenutak kada ćemo to obaviti. Sa postupkom se ne smije zakasniti da se ne bi pojavio rojevi nagon, a ne smije se ni previše uraniti da se društvo ne bi zaustavilo u razvoju. Demariranje se prvo radi kod najjačih društava – piše Mladenko Milišić, pčelar iz Dervente na jednom od pčelarskih foruma.

On dodaje da je vrlo važno i to koliko će se ramova ostaviti sa maticom a koliko iznad matične rešetke.

– Sa maticom ostavim samo jedan ram legla i dva rama sa polenom. Ostatak napunim sa satnim osnovama. Leglo koje mi je ostalo iz prvog nastavka, prenesemo iznad matične rešetke, u drugi ili treći nastavak, zavisno od dalje tehnologije. Na ovaj način zaposlio sam pčele da rade saća, na kratko se zaustavilo zalijeganje matica što je poželjno pred samu pašu.

– Treba imati na umu da je demariranje samo dobra baza za upravljanje pčelinjim društvima. Prije toga potrebno je izvesti niz procedura – piše Marin Marinić, pčelar iz Sombora u Srbiji.

Priredio: J. ČOLAK

bhpcelar.com