Gorazde

“Dani jabuke” u Goraždu od 10. do 12.oktobra

20191005124644_561769

 

Šesnaesta privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuk” bitće održana u periodu od 10. do 12. oktobra u Goraždu.

Organizator manifestacije sajamskog karaktera je istoimeno udruženje koje privodi kraju pripreme za njeno održavanje. Uz komercijalne susrete i prezentacije predviđen je i niz drugih događaja.

“Ove godine očekujemo oko 120 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, koji će izložiti proizvode iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma. Zadovoljni smo odzivom jer se svake godine broj izlagača povećava što potvrđuje kvalitet ove manifestacije koja spada među tri najznačajnija sajma u oblasti poljoprivrede u BiH”, kazao je Feni predsjednik organizacionog odbora Mirsad Hubanić.

 

[ads1]

 

I ove godine učensici sajma biće visokoškolske ustanove, zavodi i instituti, a pored izložbenog dijela posebnu pažnju, po riječima Hubanića, zaslužuju događaji koji su već godinama dio ove manifestacije

“Riječ je o Kvizu znanja u kojem će učestvovati učenici 12 poljoprivrednih škola iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije. Tu je i takmičenje „Jabuka u tradicionalnoj i savremenoj gastronomiji“ ugostiteljsko-turističkih škola iz BiH, Srbije i Hrvatske koji će pokazati svoje umijeće. Cilj nam je da se djeca upoznaju, druže, uče i razmjenjuju iskustva i znanja”, pojašnjava Hubanić.

U okviru manifestacije biće održan i okrugli sto “Pristupni EU fondovi za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja”, a tradicionalno biće dodjeljena i priznanja za kvalitet proizvoda.

 

[ads2]

 

Cilj sajma po kojem je ovaj dio BiH postao prepoznatljiv je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja. Prvi voćni rasadnik u BiH formiran je upravo u ovom gradu 1910. godine.

Pokrovitelj 16. privredno-kulturne manifestacije “Dani Jabuke” su ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Vlada BPK i Grad Goražde.

 

Fena