Foča

Dan otvorenih vrata UIS u Foči: Veliko interesovanje srednjoškolaca

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u Foči srednjoškolcima iz regija Istočna i Stara Hercegovina predstavio studijske programe svojih 15 fakulteta i dvije akademije.

Univerzitet, čije su organizacione jedinice smješetene u devet lokalnih zajednica, od Trebinja do Brčkog, nudi 55 studijskih programa na prvom ciklusu studija.

Uz 48 studijskih programa na srpskom jeziku, ovaj univerzitet ima i sedam studijskih programa na stranim jezicima, tačnije na engleskom medicinu, stomatologiju, tri studijska programa Elektrotehničkog i jedan program na Tehnološkom fakultetu, te na ruskom jeziku studijski program Muzičke akademije.

Učenici od Trebinja do Višegrada mogli su da saznaju koje su sve prednosti studiranja na Univerzitetu Istočno Sarajevo.

Anđela Ivanović iz Foče i Anastasija Pajić iz Trebinja kažu da ih najviše zanima medicina i da sebe u budućnosti vide kao ljekare, dok Fočak Stefan Vuković misli da će se opredijeliti za glumu. Ognjen Bošković iz Gacka dvoumi se između teologije i filozofije.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima velikih mogućnosti, dosta toga je zanimljivog. Najviše su me privukli Bogoslovski i Filozofski fakultet”, kaže Ognjen.

Student treće godine Medicinskog fakulteta u Foči Frančesko Torkia iz Italije, tačnije sa Sicilije, budućim studentima je poručio da se neće pokajati ako odaberu neki od fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Medicinski fakultet u Foči je odličan, profesori su odlični, administracija i isto tako Foča je dobra. Кada sam tek došao ovdje, mislio sam mali je grad, da ćemo možda imati nekih problema, ali je stvarno prelijepa, ima dobre ljude, koji su uvijek spremni i zainteresovani da upoznaju nas strane studente. Studenti koji upišu ovdje fakultet biće sretni”, rekao je Torkia.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Кulić kaže da je veliko interesovanje srednjoškolaca za Dan otvorenih vrata dobar znak da bi se dosta njih moglo odlučiti za neki od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj.

On je istakao da je obrazovanje na ova dva univeriteta veoma kvalitetno.

“Mi smo u posljednjih nekoliko godina uspjeli zadržati da ne dođe do pada interesovanja za studiranje na našem univerzitetu. Nije to drastično veliki broj, ali se u svakom slučaju broj djece koja studiraju na našem univezitetu povećava. Uz pomoć Vlade Srpske, činimo sve da se uslovi za studiranje poboljšaju i oni su u posljednjih nekoliko godina veoma dobri, prije svega mislim na studentski standard, ali i na infrastrukturna ulaganja”, rekao je Кulić.

Rektor je pozvao đake koji završavaju srednje škole da prije svega upisuju univerzitete u Republici Srpskoj, što je, kako je naveo, jedna vrsta lojalnosti, poštovanja i društvene odgovornosti prema Republici Srpskoj i onima koji su je stvarali.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu znanje trenutno stiče oko 9.000 studenata.

Novinar: Igor Janković – radiofoca.com