Zanimljivosti

Cupra postaje nezavisna SEAT-ova marka

Kompanija SEAT juče je najavila lansiranje linije Cupra, marke s vlastitim, prepoznatljivim identitetom. Najava se odvila danas, na ekskluzivnom događanju održanom u Barceloni, na kojemu je otkriven i prvi model nove marke, vozilo Cupra Ateca.

Od sada linija Cupra, koja je oduvek bila ultimativni izraz sportskog karaktera marke SEAT, osvajaće srca zaljubljenika u automobile širom sveta. Cupra simbolizuje jedinstvenost, sofisticiranost i performanse i španski proizvođač smatrao je da je došlo vreme za uvođenje posebne marke za entuzijaste.

Cupra je postala posebna marka, stvorena je za kreiranje modela u saradnji s kompanijom SEAT i s čvrstom predanošću za nezavisnim razvojem. Ovim će potezom marka će da stvori poseban izložbeni prostor u približno 260 posebno odabranih autosalona marke SEAT širom Evrope.

“Cupra predstavlja veliku mogućnost za marku SEAT, naše kupce i naše poslovanje”, rekao je Luca de Meo, predsednik uprave marke SEAT. “Čitav projekat ugledao je svetlo dana kao san grupe ljudi koji su bili u potrazi za načinom na koji će moći da osvoje srca novih zaljubljenika u automobile.”

[ads1]

Ova nova marka biće deo kompanije SEAT isto kao ostala društva koja su u njenom vlasništvu poput centra SEAT Metropolis: Lab Barcelona. Kompanija ovim poduhvatom nastoji da uvede raznolikost u svoje poslovanje i da kreira nove modele koji mogu da se pokažu kao profitabilni i da istovremeno učvrsti svoj finansijski položaj.

SEAT je jedna od najbrže rastućih marki u Evropi tako da trenutno ima povoljan položaj za lansiranje marke Cupra. Marka Cupra pri tome obuhvataće sektore za motosport i reli, oblast koja je do sada bila u nadležnosti SEAT Sport i koji će direktno da se integrišu u novu marku.

Logotip marke Cupra, koji je otkriven pre nekoliko nedelja, nadahnut je identitetom plemenskih civilizacija i odražava vrednosti koje nova marka želi da afirmiše – strast, preciznost, odlučnost i hrabrost.

Wayne Griffiths, potpredsednik odeljenja za prodaju i marketing marke SEAT istakao je sledeće: “Naše ambicije za marku Cupra su udvostručivanje prodaje u sledećih 4-5 godina i usmeravanje svojih poslovnih modela na četiri glavna stuba: distribuciju, partnerstva, reli i proizvode.”

Snažna partnerstva
Kako bi mogla da ostvaruje svoju predanost proizvodnji, strasti, visokom nivou kvaliteta i individualizaciji, marka Cupra sklopila je partnerstva s malim studijima i radionicama koji će izrađivati ekskluzivne proizvode u ograničenoj količini, među kojima su i L.G.R., Trakatan i Fabike.

Cupra takođe surađuje s markama kao što su Dainese, Ninco i druge kako bi podržavala i delila svoju strast za trkama, tehnologijom i inovacijama.

 

Cupra AtecaCupra Ateca
Cupra Ateca – Prvi model marke
Ikonična i snažna. Cupra Ateca je SUV koji označava početak nove ere tako da je savršen automobil kojim će da se lansira marka Cupra. On je jedinstven model u svom segmentu, koji je do sada bio predviđen samo za premium marke.

Naziv Cupra uvek se isticao zbog svoje impresivne uravnoteženosti između zabave za upravljačem i svakodnevne, praktične upotrebe. Ne može svaka marka da ponudi preciznost i sportski karakter vozila marke Cupra, a da istovremeno nuditi automobile koji mogu da se koriste za vožnju dece u školu, odlazak u kupovinu ili na putovanje s velikom količinom prtljaga, garantujući pri tome izuzetan kvalitet vožnje. Nova Cupra Ateca objedinjuje savršen, elegantan i dinamičan dizajn, prostranu unutrašnjost i veliki prtljažnik.

“Cupra Ateca nudi svestranost kao nijedna druga marka. Reč je o jedinstvenom modelu u njegovom segmentu, snagom od 300 KS, sistemom 4Drive i novim 7-stepenim automatizovanim DSG menjačem s dve spojnice. Najbolji je primer uravnoteženosti sportskog karaktera, zabave za upravljačem i jednostavnosti u svakodnevnoj upotrebi”, rekao je Matthias Rabe, potpredsednik odeljenja za istraživanje i razvoj marke SEAT.

[ads2]

Cupra TCR
Cupra TCR biće prvi trkački automobil marke. Nastupaće u takmičenju TCR series u sezoni za 2018. godinu. Novi Cupra TCR isporučivaće se s novim logotipom Cupra u prednjem i zadnjem delu koji je kao i branici obojen u zvaničnu bakarnu boju. Od standardnog modela marke Cupra razlikovaće se po obruču upravljača, poklopcu motora i sportskim sedištima. Zahvaljujući elektronskoj upravljačkoj jedinici s prilagođenim softverom ispunjavaće zahteve tehničkih normativa za 2018. godinu.

Budući projekti
Napravljene su dizajnerske studije modela Cupra Ibiza i Cupra Arona kako bi prikazala snagu sveta nove marke Cupra. Iako ovi automobili još nisu potvrđeni kao deo serije modela marke Cupra, oni predstavljaju važne studije dizajna koje prikazuju potencijal nove marke u pogledu dizajna i tehnologije, kao i mogućnosti proširivanja elemenata iz linije modela Cupra na različite segmente.

SEAT Leon Cupra R ST

Osim predstavljenih modela marke Cupra, novo, posebno izdanje automobila takođe je imalo svoj javni debi: model SEAT Leon Cupra R ST. Ovaj put Cupra R upućuje dobrodošlicu još jednom članu u sofisticiranu, prepoznatljivu porodicu izuzetnih performansi. SEAT Leon Cupra R ST sadrži spoljne i unutrašnje detalje u optici bakra, a oni su u skladu s prepoznatljivim dizajnom automobila. Pokretaće ga 2.0-l TSI motor od 300 KS, opremljen sistemom pogona na sve točkove 4Drive i automatizovanim DSG menjačem s dve spojnice, zatim aerodinamičnim komponentama od karbonskih vlakana, emotivnim zvukom izduvnog sistema, bakarnim naplatcima od lakog metala i snažnim kočnicama. Leon Cupra R ST biće dostupan krajem godine, a biće izložen na predstojećem Geneva Motor Show.

netauto.rs