Kuće i vrt

Čudesna rekonstrukcija: novi život stare kuće (PRE I POSLE)

neve_tzedek_patio_house_665x317

 

Projekat Neve Tzedek Patio House je maestralan projekat rekonstrukcije, adaptacije i nadogradnje gradske kuće u okolini Tel Aviva, koji potpisuje arhitekta Meirav Galan. Po njenim rečima, oživljavanje ove lepotice sa kraja 19. veka, može se posmatrati kao novo poglavlje dodato staroj priči o čudesnoj kući.

 

U svojoj originalnoj verziji, ovo je bila jednospratnica sa ravnim krovom. Renoviranjem 30-ih godina 20. veka, dobila je drugi sprat sa kosim krovom i spoljašnje stepenište. Godine su prolazile, a kuća je tonula u zapuštenost, dok je nije kupila šestočlana porodica i njeno preoblikovanje poverila Meirav Galan.

 

Severna fasada, pre i posle

 

Svoj prvi susret sa kućom ona opisuje kao dominaciju evropskog šarma kombinovanog sa lokalnim mediteranskim mirisima, koji je nadvladao višegodišnje propadanje i degradaciju. Inspirisana neprolaznim arhitektonskim vrednostima oronule kuće, ona je započela rad na njenom oživljavanju.

 

[ads1]

 

 

Novi arhitektonski projekat podrazumevao je restauraciju u skladu sa lokalnim zakonima, delimično rušenje, proširenje u vidu nadogradnje i izgradnju podzemne etaže, što je dupliralo površinu objekta. 

 

Prizemna etaža, zatečeno stanje i enterijer nakon renovacije

 

U severnom krilu kuće, očuvana su dva postojeća sprata, restaurirani originalni otvori na fasadi i zadržan karakterističan balkon pariskog šarma. Kosi krov postao je bajkovita krovna terasa sa bazenom i pogledom na more.

 

Bazen na ravnom delu krova

 

Mediteranska bašta u srcu kuće

 

Južno krilo je prošireno i nadograđeno tako da su se, poštujući uslove o visini, dobile dve etaže niže spratne visine i potkrovlje sa kosim krovom i balkonom.

 

Krovna terasa na južnoj strani

 

Južna fasada povučena je ka ulici i, iako novoizgrađena, zadržala je isti stil i obradu kao i originalna severna fasada.

 

Južna fasada, pre i posle

 

Dok su ulične fasade urađene u tradicionalnom duhu izvornog objekta i okruženja, unutar kuće formirano je očaravajuće unutrašnje dvorište, stakleni atrijum zamišljen kao intiman, privatni otvoreni prostor u gustom urbanom tkivu. Ova neočekivana intervencija u prostoru unela je sunčevu svetlost i harmoniju zelenila u srce kuće, usmerivši fokus ka unutra, kroz sve etaže.

 

Privatna oaza, unutrašnje dvorište

 

Osunčana dnevna zona

 

Enterijer prati moderni koncept kuće, poigravajući se sa industrijskim stilom. Prostor je otvoren, sa obiljem dnevne svetlosti koje je omogućilo unutrašnje dvorište, upotrebljene boje su nežne i svetle, u kombinaciji sa kontrastnim elementima od crnog metala i drveta. Duh stare lepotice i dalje je pristutan kroz odabir podne keramike i dekorativnih elemenata. Komunikacije među etažama su pojednostavljene, jasne i omogućavaju neometano kretanje i sagledavanje celog objekta.

 

Kuhinja i trpezarija u industrijskom stilu

 

Novoizgrađena stepeništa

 

Belo kupatilo sa crnim detaljima

 

Minimalistička dečija soba

 

Neve Tzedek Patio House inspirativan je primer transformacije zapuštene kuće iz pretprošlog veka u očaravajući, moderan dom bez ikakvog ograničenja ili nedostatka.

Širina sagledavanja potreba porodice koja će tu živeti, poštovanje principa prirode i okruženja, a sve uz neustrašivost u unošenju promena i odstupanje od očekivanog u projektovanju, doveli su projektni tim do rešenja koje je zasluženo osvojilo brojne simpatije struke i javnosti.

 

 

 

 

 

[ads2]

 

 

 

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil

 

 

Project Name: Neve Tzedek Patio House

Office Name: MGA | Meirav Galan Architect

Office Location: Tel Aviv, Israel

Completion Year: 2020

Gross Built Area: 580 m2

Photo Credits: Gidon Levin

Photo Credits – of “The Before” Photos: Roee Dori

 

kucastil.rs